Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple introduceert Mac mini met Intel Core Duo

Nieuwe Mac mini tot vier keer sneller dan voorganger

Bunnik, 28 februari 2006 -- Apple introduceert vandaag de nieuwe Mac mini met Intel Core Duo-processor. Dit nieuwe model is tot vier keer sneller dan zijn voorganger en biedt nu nog meer uitbreidingsmogelijkheden in dezelfde innovatieve en uiterst compacte behuizing.* De Mac mini, met een adviesprijs vanaf 649 Euro, vormt de voordeligste manier om te profiteren van de mogelijkheden van iLife '06, de nieuwste versie van het bekroonde Apple programmapakket voor de digitale levensstijl. De nieuwe Mac mini wordt geleverd met een Apple Remote- afstandsbediening en Front Row-software. Hiermee wordt het afspelen van muziek, het weergeven van foto's en het bekijken van dvd's, iMovie-films, muziekvideo's en televisieprogramma's vanaf elke plek in de kamer mogelijk is.

"De introductie van de nieuwe Mac mini betekent dat we binnen 60 dagen de helft van onze productlijn hebben omgezet naar Intel-processors - een echt record", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. "Dankzij de Intel Core Duo is de nieuwe Mac mini tot vier keer sneller dan zijn voorganger. Hij biedt nu nog meer uitbreidingsmogelijkheden in dezelfde uiterst compacte behuizing en vormt de voordeligste manier om te profiteren van de mogelijkheden van Front Row en iLife '06."

De nieuwe Mac mini is voorzien van de nieuwste versie van Apple's baanbrekende Front Row-mediasoftware. Deze software biedt gebruikers de mogelijkheid om op een eenvoudige manier al hun digitale bestanden, zoals muziek, foto's en video's, te bekijken op hun Mac mini. Dankzij de Apple Remote kan dat zelfs vanaf de andere kant van de kamer. De nieuwste versie van Front Row maakt gebruik van Bonjour, de direct gebruiksklare, draadloze netwerkondersteuning die is ingebouwd is Mac OS X. Daardoor krijgen gebruikers direct toegang tot gedeelde iTunes-afspeellijsten, iPhoto- bibliotheken en videobestanden op andere computers.

Dankzij een geheel nieuwe systeemarchitectuur is de nieuwe Mac mini tot vier keer sneller dan zijn voorganger. De nieuwe versie bevat onder andere een 667-MHz front- side bus en 667-MHz DDR2 SDRAM-geheugen dat kan worden uitgebreid tot 2 GB.

Elke nieuwe Mac mini heeft supersnelle verbindingsmogelijkheden, waaronder ingebouwd 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet voor snelle netwerkverbindingen, ingebouwd AirPort Extreme 802.11g WiFi voor 54-Mbps draadloze netwerkverbindingen**, ingebouwd Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate) en maar liefst vier USB 2.0-poorten (twee keer zo veel als het voorgaande model). De nieuwe Mac mini is voorzien van een DVI-interface en een VGA-uitvoeradapter, waardoor hij eenvoudig kan worden aangesloten op diverse typen beeldschermen, waaronder veel van de momenteel populaire flatscreentelevisies. Daarnaast heeft de nieuwe Mac mini zowel analoge als digitale audio-out poorten, zodat hij gemakkelijk is aan te sluiten op een stereo-installatie.

De nieuwe Mac mini wordt geleverd met iLife '06, de nieuwste versie van het bekroonde Apple programmapakket voor de digitale levensstijl met belangrijke nieuwe versies van iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand en het gloednieuwe iWeb. Met dit laatste programma kan iedere gebruiker heel eenvoudig professionele websites maken met foto's, blogs en podcasts en ze met één klik via .Mac publiceren, zodat iedereen ze op het internet kan bekijken. Alle iLife '06-programma's zijn universele programma's die "native" worden uitgevoerd op de nieuwe Mac mini met Intel-processor en daardoor optimale prestaties leveren.

Elke nieuwe Mac mini is voorzien van Mac OS X versie 10.4 "Tiger", de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem. Alle software, waaronder Safari, Mail, iCal, iChat AV en Front Row, wordt "native" uitgevoerd. Onderdeel van Mac OS X Tiger is een vernieuwende softwarevertaaltechnologie, Rosetta geheten, die ervoor zorgt dat gebruikers moeiteloos kunnen werken met de meeste Mac OS X PowerPC-programma's.***

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Mac mini is vanaf vandaag verkrijgbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers.

De 1,5-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 649 Euro, heeft de volgende specificaties:

· Intel Core Solo-processor van 1,5 GHz.

· 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB.
· Slot-loading Combo drive (dvd-rom/cd-rw).

· 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 60 GB.
· Intel GMA950 grafische processor.

· Ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen.

· Gigabit Ethernet (10/100/1000BASE-T).

· Vier USB 2.0-poorten.

· Eén geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio.

· DVI-uitvoer voor extern beeldscherm (adapter voor VGA-uitvoer meegeleverd, adapter voor composite-/S-video-uitvoer afzonderlijk verkrijgbaar).
· Apple Remote (infrarood-afstandsbediening).

De 1,66-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 879 Euro, heeft de volgende specificaties:

· Intel Core Duo-processor van 1,66 GHz.

· 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB.
· Slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd+r DL/dvd±rw/cd-rw).

· 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 80 GB.
· Intel GMA950 grafische processor.

· Ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen.

· Gigabit Ethernet (10/100/1000BASE-T).

· Vier USB 2.0-poorten.

· Eén geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio.

· DVI-uitvoer voor extern beeldscherm (adapter voor VGA-uitvoer meegeleverd, adapter voor composite-/S-video-uitvoer afzonderlijk verkrijgbaar).
· Apple Remote (infrarood-afstandsbediening).

Voor de Mac mini zijn onder andere de volgende maatwerkopties en accessoires verkrijgbaar: tot 2 GB DDR2 SDRAM-geheugen, seriële ATA harde schijven van 80, 100 en 120 GB, iWork '06 (vooraf geïnstalleerd), AirPort Express- en AirPort Extreme- basisstation, Apple Wireless Keyboard, Apple Wireless Mouse, Apple USB-modem en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/nl/education/store) of bel 0800-0200.

*Gebaseerd op geschatte resultaten van standaard-SPECint- en SPECfp-prestatietests. SPEC is een gedeponeerd handelsmerk van SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation). Zie www.apple.com/nl/macmini (Nederland) of www.apple.com/benl/macmini (België) voor meer informatie. ** De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.
** Kijk op www.apple.com/nl/rosetta (Nederland) of www.apple.com/benl/rosetta/ (België) voor meer informatie over de Apple software die door Rosetta wordt ondersteund. Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant over de compatibiliteit van software van andere fabrikanten.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de online iTunes Music Store.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2006 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --