Digitale Gemeente Houten

ITH stelt vragen omtrent communicatie windmolens

dinsdag 28 februari 2006 - Bron: ITH / Fractie Zandbergen

Fractie Zandbergen / ITH heeft schriftelijk vragen gesteld over de communicatie omtrent de plaatsing van windmolens in Houten.

Zie onderstaand de brief van Dhr. Zandbergen en de reactie van de gemeente.

Brief ITH/Fractie Zandbergen
Datum : 28 februari 2006.

Aan de voorzitter van de raad van de gemeente Houten.

Steller vragen: Fractie Zandbergen, namens Inwonerspartij Toekomst Houten.

Onderwerp: Plaatsing van drie geplande windturbines in de gemeente Houten.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Deelt u mijn mening dat van gemeentewege nog steeds een actief voorlichtingsbeleid gevoerd dient te worden ten behoeve van burgers die van plan zijn om een woning te kopen met name in de deel-plannen Schonauwen en De Hoon, dus in de directe omgeving van de locatie waar de drie wind-turbines aan het Amsterdam-Rijnkanaal volgens raadsbesluit zijn gepland?

2. Indien u bovenstaande vraag positief beantwoordt, kunt u dan aangeven op welke wijze u tot op heden actief deze burgers daarvan op de hoogte stelt?

3. Kunt u ook al aangeven of de voorgenomen plaatsing van deze drie windmolens een negatieve invloed heeft op de verkoop van onroerend goed in deze bewuste omgeving?

4. Zo ja, is het dan niet dringend raadzaam om van deze plaatsing alsnog af te zien?

Toelichting: Zoals destijds uit de behandeling van commissie en gemeenteraad is gebleken, is vorig jaar het gemeentelijk voorlichtingsbeleid inzake de plaatsing van deze windmolens aan het Am-sterdam-Rijnkanaal niet optimaal geweest. Met name voor bewoners van buiten de gemeente Houten heeft het aan dat beleid zeer geschort. Potentiële kopers van onroerend zaken dienen zichzelf goed te vergewissen van voorzienbare planologische ontwikkelingen, voorzover ze overigens voorzienbaar zijn, maar dat neemt niet weg dat ook de gemeente daarin een wezenlijke taak heeft. Vooral ook voor eventuele kopers van buiten de gemeente. Helaas bereiken mij en mijn partij, wellicht omdat Inwonerspartij Toekomst Houten duidelijk stelling neemt tegen deze windmolens, signalen van burgers die van de komst van deze windmolens nog onwetend zijn. In het bijzonder geldt dit voor mensen die buiten de gemeente Houten afkomstig zijn en die hier inmiddels een woning hebben gekocht. Het is zelfs zo dat, indien men hiervan op de hoogte was geweest, men wellicht van de koop had afgezien. Daarom ook de vraag aan u of u al tekenen uit de markt opvangt die erop duiden dat de beoogde plaatsing van deze windmolens een stagnerende invloed heeft op de verkoop van de aldaar geplande woningen. Zoals bekend heeft de ontwikkelaar inmiddels al afgezien van de bouw van het pretentieuze appartementencomplex De Vuurtoren vanwege het uitblijven van voldoende vraag vanuit de markt. Een teken aan de wand? Windenergie prima, maar het raadsbesluit om dit soort hoge windmolens, zo dicht in de buurt van de woonomgeving in dat fraaie en windluwe landschap te plaatsen, is een slecht raadsbesluit geweest. In aanvulling op mijn vraag 4 is de totale ommezwaai van de grootste partij zeer opvallend en kenmerkend. Nog geen jaar geleden heeft deze fractie nog bijna unaniem voor gestemd en nu, in haar programma is ze fervent tegenstandster van uitbreiding van windmolens. Wat moet je daar nu mee?

In afwachting van uw spoedige reactie, teken ik, hoogachtend en met groet,

Gerard Zandbergen, Fractie Zandbergen,
mede namens Inwonerspartij Toekomst Houten (I.T.H.).

Reactie gemeente Houten.
Geachte heer Zandbergen,

In reactie op uw vragen ex artikel 37 Reglement van Orde Gemeenteraad Houten m.b.t. hoogbouw op de locatie van de basisschool De Regenboog willen wij u graag als volgt informeren.
Voor de context van onze reactie verwijzen wij u kortheidshalve naar onze beantwoording d.d. 31 januari 2006 van de vragen ex artikel 37, gesteld door de gemeenteraadsfractie van Houtens Belang, waarvan u een afschrift heeft ontvangen.

Vraag 1 Is het juist dat er plannen zijn van het college om op de plaats van de huidige basisschool De Regenboog hoogbouw te plegen?

Antwoord
Er bestaan geen concrete plannen op grond waarvan binnenkort gebouwd kan worden. Bebouwing tot 7 lagen wordt planologisch mogelijk gemaakt in het voorontwerp bestemmingsplan. In het voorontwerp bestemmingsplan Houten Centrum dat tussen medio mei en medio juni 2005 onderwerp van inspraak en overleg is geweest, is voor de locatie van school De Regenboog een uit te werken bestemming opgenomen voor Wonen en gemengde doeleinden met een hoogte van 22 meter op de hoek De Slinger / Haltnahuis aflopend naar 7 meter in de richting van de woningen aan de Kamillehof.

Vraag 2 Is dit voornemen onderdeel van het centrumplan Het Rond en klopt het verhaal, zoals dat schriftelijk tot mij is gekomen, dat het aangepaste bestemmingsplan terzake al bij de Raad van State ligt, welke aanpassing het mogelijk zou maken om een torenflat aldaar te bouwen tot 21 meter hoog?

Antwoord
Zoals hierboven is aangegeven is in het voorontwerp bestemmingsplan Houten Centrum voor de locatie De Regenboog een uit te werken bestemming opgenomen. Er ligt geen plan bij de Raad van State. Wij brengen in maart 2006 het ontwerp bestemmingsplan Houten Centrum in procedure. Het bestemmingsplan wordt dan voor een periode van 6 weken ter inzage gelegd, waarbij het voor een ieder mogelijk is schriftelijk te reageren. Vervolgens buigt ons college zich over de reacties en wordt het ontwerp bestemmingsplan inclusief de reacties om advies voorgelegd aan de commissie Ruimte. Naar verwachting is dit in september 2006. Nadat de commissie Ruimte heeft geadviseerd, wordt het ontwerp bestemmingsplan - al dan niet gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad in september of oktober 2006.

Vraag 3 Indien dit klopt, bent u dan met mij van mening dat dergelijke hoogbouw voor de bewoners van het Haltnahuis en voor de bewoners in de directe omgeving daarvan, zoals de wijk De Lobben, oorzaak zal zijn van ernstige hinder op velerlei gebied?

Antwoord
Nee; wij verschillen hierin met u van mening.

Een afschrift van deze brief hebben wij gestuurd aan de overige leden van de raad.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).