Provincie Overijssel

Ruim twee ton voor beter water Staphorst en Ommen

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen in totaal een bedrag van ⬠243.634,72 beschikbaar aan drie waterprojecten in Noordoost-Overijssel. De projecten richten zich op de verbetering van waterberging (Ommen), waterbesparing (Staphorst) en waterkwaliteit (Staphorst).

Staphorst

Waterschap Reest en Wieden krijgt van Gedeputeerde Staten een bedrag van ⬠118.610,72 (25 procent van de projectkosten) voor de verbetering van de waterhuishouding in de gebieden Mesu-Conventshaar (350 hectare) en Vledder en Leijerhooilanden (310 hectare).

Door het oppervlaktewater uit het landbouwgebied Mesu-Conventshaar niet meer via het geplande natuurgebied Vledder- en Leijerhooilanden af te voeren naar de Reest, wordt de waterkwaliteit verbeterd. Ook worden maatregelen genomen om de door de landbouw gewenste drooglegging te kunnen realiseren. Een van de maatregelen is het ophogen van landbouwgronden met voedselrijke grond uit het natuurgebied.

Rouveen Kaasspecialiteiten te Rouveen krijgt voor de uitvoering van een waterbesparingsproject binnen het bedrijf een subsidie van ⬠40.000,-- van het provinciebestuur. Door aanpassingen in de bedrijfsvoering kan ondermeer koelwater worden hergebruikt, het water dat vrijkomt bij de kaasproductie wordt optimaal ingezet. Zo wordt de inkoop van drinkwater en het zelf oppompen van grondwater fors verminderd.

Ommen

Waterschap Regge en Dinkel krijgt een subsidie van ⬠85.024,-- (40 procent van de projectkosten) van de provincie voor het project Onderland. Met dit project wordt 30 hectare waterberging gerealiseerd langs de Regge. De kades langs de Regge worden verwijderd, waardoor de Regge meer ruimte krijgt. Door de aanplant van groen krijgt het gebied een natuurlijke inrichting. Ook wordt er een wandelpad aangelegd. De subsidie van de provincie is bedoeld voor het aangaan van blauwe diensten met de grondeigenaren. Door deze blauwe dienst accepteren de grondeigenaren dat hun gronden kunnen overstromen.