European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/36

Brussel, 28 februari 2006 6823/1/06 REV 1 (Presse 61)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen in Uganda

De Europese Unie is verheugd te kunnen vaststellen dat de presidents- en parlementsverkiezingen in Uganda op 23 februari 2006 in het algemeen op vreedzame wijze zijn verlopen en dat de kiezers in groten getalen zijn opgekomen. Wij zijn ingenomen met de over het algemeen goede organisatie van de verkiezingen door de verkiezingscommissie.

Deze verkiezingen vormen een belangrijke stap in de terugkeer van Uganda naar een meerpartijendemocratie. De Europese Unie wenst het volk van Uganda geluk met dit blijk van zijn duidelijke gehechtheid aan de democratie. Wij betreuren echter dat de partijen niet allemaal onder gelijke voorwaarden hebben kunnen deelnemen aan het verkiezingsproces in het kader van de overgang van de "Beweging" naar het meerpartijensysteem.

De Europese Unie roept alle betrokkenen, en met name de kandidaten, hun partijen en hun aanhangers, op om zich op een verantwoordelijke wijze op te stellen en zich aan de grondwettelijke procedures te houden.

De verkiezingswaarnemingsmissie van de EU blijft in Uganda om toezicht te houden op alle resterende kwesties van het verkiezingsproces, met inbegrip van de beroeps- en klachtenprocedures.

De Europese Unie herhaalt dat zij voornemens is Uganda ook in de toekomst te steunen in het streven naar versterking van de democratie, goed bestuur en eerbiediging van de rechtsstaat.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.