Ecofys

Persbericht 28 februari 2006

CarMon software helpt bedrijven richtlijnen voor het monitoren en rapporteren van emissies na te leven
Op 1 januari 2005 is het Europese emissiehandelssysteem in werking getreden. Dit systeem verplicht bedrijven hun CO2-emissies te monitoren en te rapporteren aan de relevante autoriteiten. Daarnaast willen ze weten wat hun actuele emissiepositie is om gedegen beslissingen te kunnen nemen. Ecofys heeft CarMon(TM), een monitor- en rapportage-instrument, ontwikkeld, dat bedrijven helpt hun juridische verplichtingen te vervullen, managementinformatie levert en besluitvorming ondersteunt.

Naleving
CarMon is een softwareproduct dat is ontworpen om te voldoen aan de monitoring- en rapportage-eisen van de EU-richtlijnen. Het product bestaat uit een database waarin de data van alle installaties van het bedrijf wordt bewaard; dit omvat vergunningen, voorspellingen, periodieke CO2-emissiedata (inclusief bijbehorende nauwkeurigheidsniveaus) en transacties. CarMon gebruikt deze data om de vereiste emissiemonitoringrapporten te genereren, die gemakkelijk te gebruiken zijn voor verificatie.

Daarnaast is de software zo ontwikkeld dat het informatie op verschillende niveaus kan verzamelen en rapporteren, waardoor het mogelijk is emissies te monitoren en managen voor bedrijven met meerdere locaties en voor multinationale organisaties.

Economische waarde
Jan-Willem Bode, international manager Corporate Carbon Solutions: "Nu CO2-emissiereductie een economische waarde heeft, willen sommige bedrijven verder gaan dan alleen naleving van de richtlijnen, om risico's te verminderen of zelfs om geld te verdienen. Voor deze proactieve bedrijven is CarMon ook het perfecte instrument. Op elk gewenst moment kan met CarMon bepaald worden hoe de werkelijke emissies zich verhouden tot de gealloceerde emissies; hierdoor is het voor het management gemakkelijk om te beslissen of ze zelf reductiemaatregelen gaan implementeren, CO2-credits willen kopen of dat ze een eventueel overschot aan emissierechten wil verkopen."