Ingezonden persbericht


--- PERSBERICHT ---

'Nertsengemeentes' verdeeld over nertsenfokkerij

Bont voor Dieren publiceert enquête gemeenteraadsverkiezingen

Amsterdam, 3 maart 2006 - Dierenwelzijn staat hoog op de agenda bij veel kiezers en is belangrijk voor hun stemkeus. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart heeft Bont voor Dieren daarom de politieke partijen in 'nertsengemeentes' gevraagd om hun standpunt over de nertsenfokkerij te verduidelijken. Van de partijen die op dit verzoek zijn ingegaan, heeft een ruime meerderheid ernstige bezwaren tegen het fokken van nertsen. De peiling is vandaag gepubliceerd op www.bontvoordieren.nl.

Bont voor Dieren heeft een enquête gehouden onder alle politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de grootste 'nertsengemeentes' in Nederland. Dat wil zeggen: gemeentes die volgens de laatste CBS-landbouwtellingen onderdak bieden aan meer dan 10.000 zogeheten moederdieren. Dit zijn Achterkarspelen, Borsele, Boxmeer, Deurne, Ede, Gemert-Bakel, Helden, Horst a/d Maas, Laarbeek, Landerd, Meijel, Overbetuwe, Putten, Rheden, Sevenum, Sint Anthonis en Valkenswaard.

Bijna tweederde van de partijen die hebben gereageerd vindt het onaanvaardbaar dat nertsen voor hun pels worden gehouden. Zij hebben dan ook principiële bezwaren tegen vestiging van nieuwe nertsenfokkerijen of uitbreiding van bestaande. Een kwart van de partijen die aan de enquête heeft meegedaan vindt het fokken van nertsen wel aanvaardbaar, terwijl ruim 12 procent hier geen standpunt over wil innemen.

Van de partijen die geen principiële bezwaren tegen de pelsdierindustrie koesteren, zegt overigens bijna 90% dat zij wel bedenkingen zouden hebben als er sprake is van aantoonbare welzijnsaantasting. Bont voor Dieren constateert hier een grote kennisachterstand, want uit onderzoek van het wetenschappelijk veterinair comité van de Europese Commissie is overtuigend gebleken dat het welzijn van nertsen in fokkerijen ernstig wordt aangetast.

Overigens was de respons op de enquête erg laag. Slechts 24 van de 118 partijen heeft op het informatieverzoek van Bont voor Dieren gereageerd. Dat lijkt niet alleen slecht nieuws voor de nertsen, maar ook voor de lokale politiek. Alleen de gemeente Ede onderscheidde zich op dit punt in positieve zin. Van de grote partijen reageerde Groen Links het vaakst, gevolgd door PvdA en VVD. Alle resultaten zijn te vinden op www.bontvoordieren.nl.

Bont voor Dieren maakt zich ernstig zorgen over de huidige groei van de Nederlandse nertsenfokkerij. Ons land is verantwoordelijk voor ruim 8,5% van de wereldproductie in nertsenvachten. Met ruim 3,5 miljoen nertsen per jaar is Nederland de op één na grootste nertsenbontproducent van Europa.

----------