Ingezonden persbericht


Wat verdient de president-commissaris?

Wat verdient de voorzitter van de Raad van Commissarissen? De VEB onderzocht hun beloning over de jaren 2002, 2003 en 2004. Omdat pas enkele jaarverslagen zijn gepubliceerd, zijn de gegevens over 2005 nog niet bekend. Het inventariseren van deze beloningen lijkt eenvoudig - je pakt gewoon het jaarverslag erbij - maar valt in de praktijk tegen. De complicaties komen voort uit specifieke vergoedingen voor commissies (audit, remuneratie en benoeming), aanwezigheid in vergaderingen, onkosten etcetera. Bovendien is de verslaglegging over de beloning vaak gebrekkig.

Uit het onderzoek komen de volgende conclusies naar voren: a) de president-commissaris van een AScX fonds (small cap) ontvangt een bezoldiging van gemiddeld 29.000 euro (2004). b) de president-commissaris van een AMX fonds (mid cap) zit daar met gemiddeld 40.000 euro ruim eenderde boven. c) de voorzitter van de Raad van Commissarissen van een AEX fonds (de grootste 25 beursfondsen) ontvangt een vergoeding van 56.000 euro. d) de beloningen van de president-commissarissen zijn in 2003 en 2004 met ongeveer 7 tot 10 procent per jaar gestegen. e) de chairman in het 1-tier systeem (directie en commissarissen vormen samen het bestuur) wordt veel beter betaald: deze 'chairman' ontvangt gemiddeld 312.000 euro, ruim vijfmaal de beloning van een AEX-president-commissaris.

Op basis van dit onderzoek komt de VEB tot de conclusie dat de Nederlandse president-commissaris gemiddeld gesproken weliswaar goed beloond wordt, maar niet excessief. Van zakkenvullerij is geen sprake. Indien sprake is van kritische, kundige en hard werkende commissarissen die onbelemmerd door aandeelhouders kunnen worden benoemd en ontslagen, zijn deze toezichtskosten alleszins acceptabel. De stijgingen in 2003 en 2004 zijn tegen de achtergrond van de verzwaring van taken (o.a Code Tabaksblat) en de toegenomen juridische risico's (aansprakelijkheid) verdedigbaar. Aandeelhouders moeten wel waken voor de populariteit van het 1-tier model: een motief voor omschakeling naar het 1-tier model (in de afgelopen twee jaar gebeurde dat bij Shell en P&O Nedlloyd) zou de fors hogere honorering kunnen zijn.

Peter Paul de Vries

Het volledige artikel is als PDF-bestand bijgevoegd (opvragen bij afzender)

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters