Gemeente Rotterdam


---

Nr. 73

3 maart 2006

Stadsdichter voor Rotterdam

Rotterdam krijgt vanaf najaar 2006 een Stadsdichter. De toekomstige dichter voor Rotterdam moet over grote literaire kwaliteiten beschikken én grote betrokkenheid hebben bij de Rotterdamse samenleving. Het College stelt voor om zoveel mogelijk het voorbeeld van de Stadsdichter in Antwerpen te volgen. De komende maanden gaat een commissie van deskundigen op zoek naar een geschikte kandidaat. Kunstwethouder Stefan Hulman: "In Antwerpen is de Stadsdichter al enkele jaren zeer succesvol. De gedichten in deze stad worden op onorthodoxe wijze verspreid en enthousiast door de Antwerpenaren ontvangen. Ik ben er van overtuigd dat de Rotterdamse stadsdichter minstens zo'n succes wordt!"

De Rotterdamse Stadsdichter wordt voor één jaar benoemd met de mogelijkheid tot verlenging van nog één jaar. De Stadsdichter wordt ondersteund door een medewerker van de Rotterdamse gemeentebibliotheek. Het eerste jaar wordt als proefperiode gezien. Na dit jaar wordt onderzocht of een Stadsdichter voor Rotterdam bevalt. Voor de totale kosten van de Stadsdichter wordt E 65.000 per jaar gereserveerd. Het gaat dan om personele en materiele kosten.

Procedure
Voor het aanstellen van de Stadsdichter wordt een adviescommissie opgericht. Hierin nemen onder andere plaats; een vertegenwoordiger van de Rotterdamse gemeentebibliotheek, de voorzitter van het Letterenoverleg, de voorzitter van de adviescommissie Letteren en de directeur van Passionate. Deze commissie moet één kandidaat voordragen. De Stadsdichter wordt uiteindelijk benoemd door de Rotterdamse gemeenteraad. Het College beschouwt met dit voorstel de motie Kneepkens als afgedaan. In de motie wordt het College opgedragen tot de benoeming van een Stadsdichter voor minimaal een jaar.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam