Gemeente Utrecht

|3 maart 2006                    

Overeenstemming over nieuw centrum voor De Meern

In het nieuwe centrum van De Meern concentreren winkelen en wonen zich aan de noordkant van de Leidsche Rijn. Aan de zuidzijde ligt het accent op wonen en zakelijke dienstverlening. De gemeente Utrecht en projectontwikkelaar Bon Groep BV hebben overeenstemming bereikt over de stedebouwkundige opzet voor een nieuwe kern. Een nieuw centrum voor De Meern is een lang gekoesterde wens van bewoners, ondernemers en gemeente. De plannen zullen in onderdelen worden uitgevoerd. De verwachting is dat in 2010 De Meern een nieuw levendig dorpshart kan hebben.

Centrumplan De Meern
De planvisie voor het centrum van De Meern is gebaseerd op twee belangrijke keuzes: de Meernbrug als middelpunt van de ontwikkeling en de openbare ruimte als bindend element. In de visie is gekozen voor een sterke concentratie van winkels aan de noordzijde van de Leidsche Rijn. Aan de zuidzijde ligt het accent met name op woningbouw en voorzieningen gericht op de meer zakelijke dienstverlening. De visie voor het nieuwe centrum wordt nu verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan. Dit gebeurt in overleg met het nog op te richten Platform kern De Meern. Bewoners en betrokken ondernemers zullen benaderd worden om aan dit platform deel te nemen. Het huidige winkelcentrum Mereveldplein blijft functioneren tot het nieuwe centrum is gerealiseerd. Vervolgens zal naar een nieuwe functie worden gezocht voor het Mereveldplein.

Herinrichting Meerndijk
Door het verplaatsen van het centrum van De Meern, ontstaat ook verkeerskundig een andere situatie. In het stedebouwkundig plan worden ook verkeerskundige aanpassingen opgenomen, waaronder de herinrichting van de Meerndijk.

Vestiging Wet Vookeursrecht Gemeenten (WVG) op plangebied
Het college heeft besloten om de Wet Voorkeursrecht Gemeenten van toepassing te verklaren op het plangebied.
Dat houdt in dat de gemeente een voorkeursrecht heeft bij verkoop van grond en onroerend goed. Voorgenomen verkopen moeten dan ook door de verkoper bij de gemeente worden gemeld. De betrokken eigenaren zijn inmiddels over de toepassing van de WVG geïnformeerd.

Procedure
In april 2006 worden bewoners en andere betrokkenen uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het Centrumplan De Meern. Dan zal ook de samenstelling van het Platform kern De Meern bekend zijn. De volgende stap is het vaststellen van het uitgewerkte stedenbouwkundig plan. De verwachting is dat dit in het najaar 2006 gereed is en dan kan worden vrijgegeven voor inspraak.

Bouwplannen Rhenomare
Vooruitlopend op de definitieve vaststelling van het stedenbouwkundig plan kern De Meern, heeft het college al groen licht gegeven voor het maken van een nota van uitgangspunten, waarin de randvoorwaarden komen te staan voor de herontwikkeling van de locatie van Restaurant Rhenomare in De Meern. Dit particuliere initiatief moet ruimtelijk passen binnen het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe centrum. In de nieuwe situatie is het de bedoeling dat op het terrein van Rhenomare op de begane grond zakelijke dienstverlening komt en op de daarboven gelegen bouwlagen appartementen.

Voor de herontwikkeling van de locatie van Rhenomare geldt dat nu eerst wordt gewerkt aan de Nota van Uitgangspunten. Als die gereed is, kunnen belanghebbenden eventuele bezwaren kenbaar maken volgens artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.