NEN


Onderhoud rook- en warmteafvoersystemen beter geregeld

NEN, het centrum van normalisatie, heeft een nieuw normontwerp gepubliceerd voor onderhoud van rookbeheersingssystemen. Dit is het derde deel in een serie van normen voor onderhoud aan brandbeveiligingsinstallaties. De goede onderlinge afstemming schept duidelijkheid als het gaat om brandveiligheid. Commentaar op het normontwerp is mogelijk tot 1 mei 2006.

Een rookbeheersingssysteem in een gebouw kan alleen effectief blijven functioneren wanneer de betrokken beheerder ervoor zorgt dat het beheer, de controle en het onderhoud van de installatie op de juiste wijze plaatsvinden. De nieuwe norm geeft de nodige aanwijzingen en eisen die in dit verband moeten worden aangehouden.

Voor een goed beheer is het noodzakelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met een rookbeheersingsbedrijf. Als hulp bij het opstellen van een dergelijke overeenkomst is een model van een onderhoudscontract als informatieve bijlage in deze norm opgenomen.

De normserie voor beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties bestaat uit drie delen. Elk deel heeft betrekking op één type brandbeveiligingsinstallatie. De eerder verschenen delen 1 en 2 gaan over resp. brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties.

Belanghebbenden kunnen hun commentaar op Ontwerp NEN 2654-3 tot 1 mei 2006 indienen bij NEN. Commentaren worden meegewogen bij de vaststelling van de definitieve norm.

Informatie

De complete titel van deze norm luidt: Ontw. NEN 2654-3 Beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties - Deel 3: rookbeheersingssystemen.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Nico van den Berg, tel. (015) 2 690 175, e-mail: nico.vandenberg@nen.nl.