D66

Sophie in ´t Veld heeft een vraag gesteld over het besluit van de VN om LGBT-NGO's geen adviserende status te geven.

Op 25 januari 2006 hebben de Verenigde Staten in de NGO-commissie van de commissie-ECOSOC van de VN een Iraanse motie gesteund om de "International Lesbian and Gay Association (ILGA) en de Deense LGBT-vereniging voor gelijke rechten "Landsforeningen for Bosser og Lesbiske" (LBL) een hoorzitting te weigeren over hun aanvraag en deze organisaties een adviserende status binnen de VN te ontzeggen.

Staten die zich tegen de aanvragen van deze beide verenigingen verzetten, hebben ervoor gezorgd dat ze zonder plichtplegingen werden afgewezen, een optreden dat binnen de VN, waar organisaties gewoonlijk wordt toegestaan hun motieven voor te leggen, bijna geen precedent kent. De VS hebben zich onthouden bij een stemming die het mogelijk had kunnen maken de discussie voort te zetten zodat de organisaties gehoord hadden kunnen worden. Vervolgens stemden de VS voor afwijzing van de aanvragen. Tegen de aanvraag voor de NGO-commissie stemden de VS, Kameroen, China, Cuba, Iran, Pakistan, de Russische Federatie, Senegal, Soedan en Zimbabwe.

1. Op welke wijze zal de Commissie deze kwestie aan de orde stellen tijdens contacten met de tien landen die proberen de stem van de LGBT in de VN tot zwijgen te brengen?

2. Aanvragen van drie andere LGBT-organisaties zijn bij ECOSOC in behandeling, waaronder die van ILGA-Europa. Gaat de Commissie actie ondernemen om steun voor deze aanvragen te mobiliseren?

7-3-2006 16:39