Collegevoorzitter Theo Bovens houdt pleidooi voor deeltijd-aio

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Om de doorstroom van vrouwen in de wetenschap te bevorderen, zou het mogelijk moeten zijn om in deeltijd aio of oio te zijn over een langere periode dan de huidige drie of vier jaar. Op deze wijze kan een carrière in de wetenschap beter gecombineerd worden met de zorg voor kinderen. Theo Bovens, voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland, roept zijn collega's op om bij de herziening van het aio-stelsel deeltijd voortaan gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Dit pleidooi zal hij houden tijdens het symposium Vrouw en gezondheid dat vandaag in het kader van Internationale Vrouwendag is georganiseerd door de Open Universiteit Nederland, Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd.

De afgelopen jaren studeren er gemiddeld iets meer vrouwen dan mannen af aan een Nederlandse universiteit. Maar een wetenschappelijke carrière is voor minder vrouwen weggelegd. Is nog ruim 40% van de aio's vrouw, het percentage vrouwelijke hoogleraren bedraagt slechts 8,5%. Mondiaal gezien scoort Nederland 'kennisland' zeer slecht op dit punt. Een van de oorzaken van de moeizame doorstroom van vrouwen in de wetenschap is het feit dat vrouwen die kinderen krijgen vaak drie, vier jaar uit de running zijn. Dat is lang, want de wetenschap ontwikkelt zich snel. Wie vervolgens weer aan de slag gaat, heeft vaak een achterstand opgelopen die niet meer ingehaald kan worden.

Als praktische oplossing stelt CvB-voorzitter Theo Bovens voor om aio- en oio-aanstellingen in deeltijd over een langere periode, bijvoorbeeld 8 jaar, mogelijk te maken. Hierdoor kunnen vrouwen tijdens het aio-schap hun kinderwens realiseren en na het promoveren ononderbroken verder werken aan hun academische loopbaan. Hij zal bij zijn collega's ervoor pleiten dat bij de komende herziening van het aio-stelsel dit wordt bevorderd. Als voorzitter van de instelling die het leven-lang-leren hoog in het vaandel voert, wil hij andere universiteiten wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen in de gelegenheid te stellen het maximale uit zijn of haar talent te halen. Bovendien is er ook nog uit economisch oogpunt sprake van kapitaalvernietiging indien promoverende of gepromoveerde vrouwen stoppen met wetenschap bedrijven omdat de carrièrekansen verdwenen zijn.