Gemeente Capelle a/d IJssel

Detaillering groenstructuurplan Schenkel vastgesteld

Het college stelde op 31 januari 2006 de detaillering van het groenstructuurplan Schenkel vast. In dit plan staat precies omschreven wat de structuur van het groen in de wijk Schenkel is. Al eerder werd dit voor de wijken Oostgaarde, Schollevaar en Middelwatering gedaan. In de komende periode zijn Capelle-West en s-Gravenland aan de beurt. De structuur van het groen voor geheel Capelle is al in 1996 op hoofdlijnen beschreven.

Voor de afdeling Vastgoed van de gemeente, die alle aanvragen voor verkoop van groen beoordeelt, is nu in één oogopslag te zien of een bepaald stuk groen wel of niet voor verkoop in aanmerking komt. Aanvragen kunnen hierdoor snel en adequaat worden afgehandeld. De gemeente vordert actief groen terug dat onrechtmatig in gebruik genomen is. Dit terugvorderen heeft tot gevolg dat er veel aanvragen voor verkoop van gemeentegrond binnenkomen, die nu snel kunnen worden afgehandeld.

Wat staat er in de detaillering?

Het plan gaat in op de verschillende typen groen in de wijk Schenkel. De indeling is terug te vinden in een document en op een kaart. Op de kaart zijn de verschillende groentypen ingekleurd. De volgende typen worden onderscheiden:


- bovenwijks groen


- wijkgroen


- buurtgroen

Het bovenwijks groen ligt aan de randen van de Capelse wijken. Dit groen is grootschalig en heeft een landelijk karakter. Wijkgroen ligt aan de rand van een buurt. Buurtgroen ligt in de buurten en kan worden onderverdeeld in structuurbepalend en algemeen buurtgroen (blokgroen). Dit blokgroen kan weer onderverdeeld worden in beeldbepalend blokgroen, functioneel blokgroen en algemeen blokgroen.

Binnen iedere buurt zijn verschillende stukken groen die een eigen functie hebben. De beeldbepalende functie kent de gemeente toe aan bijvoorbeeld het groen bij inritten van woonerven, bij de voorzijde van woningen en langs de verbindingsroutes met recreatieve waarden. Functioneel blokgroen is van belang voor sociale aspecten (bijvoorbeeld veiligheid en zicht) en vormt daarnaast vaak een natuurlijke afscheiding bij bijvoorbeeld speelplaatsen en container opstelplaatsen. Alleen aan algemeen blokgroen, de laatste categorie, is geen specifieke functie toebedeeld.

Omdat de functies van het groen zo belangrijk zijn in de opbouw en het goed functioneren van de wijken, wil de gemeente het meeste groen niet verkopen. Wanneer dit groen immers in handen van particulieren is, kan de gemeente de toegekende functie niet garanderen. Alleen algemeen blokgroen komt (mits voldaan is aan een aantal randvoorwaarden) in aanmerking voor verkoop of verhuur. Dus alleen het groen binnen buurten waaraan geen functionele of beeldbepalende waarde kan worden toegekend wil de gemeente afstaan.

Ter inzage

De detaillering van het groenstructuurplan van Schenkel en de detailleringen van Middelwatering, Schollevaar en Oostgaarde liggen ter inzage bij het Informatiecentrum .