Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Gezondheidscentra spil in FLASH-campagne voor chronisch zieken

8 maart 2006

Sport- en beweegaanbieders werken in 2006 samen met de eerstelijns gezondheidszorg aan het in beweging krijgen van mensen met een chronische aandoening. Zorg voor Bewegen is het motto van deze overheidscampagne FLASH!, die op 8 maart in Driebergen officieel word gelanceerd door staatssecretaris Ross van het ministerie van VWS. (Bron: NISB)

Naar schatting tussen de 1,5 en 4,5 miljoen Nederlanders hebben een chronische aandoening zoals hart- en vaatziekten, astma en COPD, diabetes of artrose (10-30% van de totale bevolking). Als gevolg van demografische ontwikkelingen, vooral de vergrijzing, wordt een stijging verwacht van 25-55% in de komende 20 jaar.

Effect van bewegen
Bewegen heeft een bewezen effect op de mate waarin mensen last hebben van hun chronische aandoening. Iemand met diabetes bijvoorbeeld, kan zijn insulineafhankelijkheid terugdringen door meer te bewegen. Daarnaast zitten mensen ook lekkerder in hun vel tijdens het dagelijks leven, aldus campagneleider Jaap de Graaf van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

De campagne kiest, naast massamediale aandacht, vooral voor de insteek via de
professionals in de gezondheidscentra. Het zijn de huisartsen en ysiotherapeuten die 'bewegen op recept' kunnen uitschrijven. Om het sport- en beweegaanbod daarop aan te passen en wijkbewoners actief te betrekken, organiseert FLASH! tweedaagse beweegevenementen in en om zestien gezondheidscentra in Nederland. Staatssecretaris Clémence Ross spreekt bij de start de hoop uit dat: Veel Nederlanders met een chronische aandoening kalm aan beginnen met bewegen en ontdekken dat ze meer kunnen doen dan ze ooit voor mogelijk hielden.

Persoonlijk beweegadvies op FLASH!-website
Nieuw op de campagnesite www.flash123.nl is de uitbreiding van de beweegwijzer met een test voor chronisch zieken. Na het invullen van de test krijgen de bezoekers een persoonlijk beweegadvies. FLASH! spreekt Nederlanders aan op hun leefstijl, zonder medische uitspraken te doen.