Gemeente Bussum

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

Op 7 maart hebben de inwoners van de gemeente Bussum kunnen stemmen in 18 stemlokalen op de partijen VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, D66 en de Christenunie (nieuw). Hieronder volgt de uitslag.

2002
Aantal stemmen & aantal zetels
2006
Aantal stemmen
zetelverdeling 2006
Winst/verlies
Christenunie
Geen deelname
669

1
nvt
D66
1332 (2 zetels)
1062

2
gelijk
PvdA
2134 (3 zetels)
3108
5

+ 2 zetels
GroenLinks
2331 (4 zetels)
2807
4
gelijk
CDA
3961 (7 zetels)
2601
4

- 3 zetels
VVD
4085 (7 zetels)
4023
7
gelijk

De uitslagen per stemdistrict, per persoon en de uiteindelijk gekozenen zijn als documenten aan deze pagina gekoppeld. Kijkt u daarvoor onderaan deze pagina.

Dit jaar heeft de gemeente Bussum besloten mee te doen aan het project `Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal', waardoor inwoners in elk stemlokaal in Bussum zijn of haar stem kon uitbrengen. Hierdoor hoopte het gemeentebestuur dat nog meer inwoners van Bussum zouden gaan stemmen.

De stemlokalen zijn 's ochtends om 7.30 uur open gegaan en zijn 's avonds om 21.00 uur gesloten. De opkomst was 59,2 % t.o.v. 57% in 2002.

Om de inwoners zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een keuze heeft de gemeente samen met omroep `Mediacentrum Gooi en Vechtstreek' en `de Gooi en Eemlander' voorafgaand aan de verkiezingen twee debatten georganiseerd.

Planning

Hoewel de net gehouden raadsverkiezingen ook tot een andere planning kunnen leiden van de activiteiten zoals de collegeonderhandelingen en moment van keuze voor de wethouders, wordt vooralsnog uitgegaan van de onderstaande planning die in hoofdlijnen is onderschreven door de huidige raad. Deze planning is grotendeels gelijk aan de vorige verkiezingen in Bussum. De ervaring is dat men in Bussum snel tot een nieuw raadsprogramma komt en kort daarna reeds een nieuw college kan worden samengesteld. Als er dit keer aanleiding is een en ander te wijzigen, vindt u op deze website de laatste informatie onder Actueel.

Woensdag 8 en donderdag 9 maart 2006

Op woensdag 8 en donderdag 9 maart zijn de avonden vanaf 20.00 uur gereserveerd voor openbare besprekingen over het raadsprogramma. Hoewel vorm en inhoud van het raadsprogramma later wordt bepaald, wordt daarbij uitgegaan van een goede doorwerking van de wensen van de nieuwe raad (vastgelegd in dat raadsprogramma) in de begroting 2007 en daaropvolgende begrotingen.

De besprekingen vinden plaats in het gemeentehuis van Bussum en zijn openbaar.

Woensdag 15 maart 2006 Op woensdag 15 maart om 20.00 uur begint de laatste raadsvergadering van de raad 2002-2006. Voordat de `'gewone'' raadsagendapunten aan de orde komen, worden de geloofsbrieven van de nieuw gekozen raadsleden onderzocht. Hierna zal worden besloten of zij
- in de volgende raadsvergadering - tot de raad kunnen worden toegelaten. Aan het einde van de raadsvergadering wordt afscheid genomen van de raadsleden - eventueel ook wethouders - die niet terug zullen keren in hun functie. Donderdag 16 maart 2006

Donderdag 16 maart is de eerste vergadering van de `nieuwe' raad. Dan zullen alle gekozen en toegelaten leden worden beëdigd door de burgemeester.

Pas na succesvolle afronding van de collegeonderhandelingen zullen de volgende agendapunten worden behandeld:


* vaststellen raadsprogramma 2006-2010

* benoeming en beëdiging wethouders

* beëdiging leden van de gemeenteraad (in geval gekozen leden zijn `doorgeschoven' naar een wethouderspost)

* benoeming leden raadscommissies

* aanwijzen waarnemend voorzitter gemeenteraad

Als de collegeonderhandelingen nog niet zijn afgerond, zullen wethouders nog `'demissionair'' aanblijven en vindt besluitvorming over deze punten een maand later in de raadsvergadering van 20 april plaats.

Woensdag 22 maart 2006

Ervan uitgaande dat de besluitvorming op 16 maart 2006 heeft plaatsgevonden, is op 22 maart informatie beschikbaar over ondermeer de adressenlijst van leden van de raad en college, de indeling van de zitplaatsen in de raadzaal, de nieuwe jaarplanning van raads- en commissievergaderingen, de verdelingen van de portefeuilles van collegeleden. Deze informatie wordt op de gemeentelijke website geplaatst.