Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

08-03-2006

Decubitus in de media: februari 2006

CMD wijkverpleegkundigen gespecialiseerd
Veenendaalse krant, 1 februari 2006.
Wijkverpleegkundigen van het Centrum Maatschappelijke Dienstverlening (CMD) Veenendaal en omstreken hebben een speciale verpleegkundige aangesteld voor wondverzorging. Deze zal met name de doorligproblematiek onder de loep nemen.

Succes met decubitusprotocol bij Carint en SMT
Dagblad Tubantia ed. Hengelo, 23 februari 2006. Verpleeghuizen van Carint en Streekziekenhuis Midden-Twente hebben veel minder doorligwonden door de ontwikkeling, de implementatie en de naleving van een decubitusprotocol door alle collega's.

Ondervoeding in ziekenhuizen
Medisch Contact, 24 februari 2006.
In ziekenhuizen moeten artsen alerter zijn op het probleem van ondervoeding, in het bijzonder van immobiele mensen. Het gaat om zorgvragers die een te lage BMI (body mass index) hebben of die gedurende de afgelopen maand minimaal 3 kilo of gedurende de afgelopen 6 maanden minimaal 6 kilo zijn afgevallen. Zij verdienen extra aandacht met het oog op risico voor decubitus.

Succes met RAI
NRC Handelsblad, 25 februari 2006.
Registratie met het Resident Assessment Instrument (RAI) heeft in 14 verpleeghuizen geleid tot een afname van het aantal doorligwonden.

Decubitusletsels genezen beter met gekweekte eigen huid Nursing, 28 februari 2006.
Primeur van onderzoeker Sue Gibbs van het VUMC te Amsterdam. Geschoolde verpleegkundigen kunnen speciaal gekweekte, eigen huid aanbrengen op onder andere decubituswonden. Dit bezorgt de zorgvrager minder pijn en geeft minder afstotingsverschijnselen.

De mantelzorger als bondgenoot van verzorgenden Tijdschrift voor Verzorgenden, 28 februari 2006. De mantelzorger kan een verlengstuk zijn van de verzorging in de thuissituatie. Hij/zij zou de bedlegerige zorgvrager bijvoorbeeld regelmatig de vereiste wisselligging kunnen geven. Het inschakelen van mantelzorgers is een belangrijk onderdeel van de zorg thuis.

Oncologisch ulcus behandeling
Patient Care, 28 februari 2006.
De oncologische ulcusbehandeling vergt een multidisciplinaire transmurale aanpak vanwege de complexiteit van de wondbehandeling. Specifieke problemen die veel aandacht behoeven:
* veel exsudaat

* onaangenaam ruiken

* bloedingsneiging

* angst voor pijn

Paliatieve zorg
Patient Care, 28 februari 2006.
Bij paliatieve zorg (de zorg in de laatste levensfase van de zorgvrager) zijn kwaliteit van leven, teamwork en symptoombestrijding belangrijk, ook met het oog op doorligwonden. De wens van de zorgvrager staat centraal.