Productschap Margarine


08.03.2006

Zuid-Korea heropent grenzen voor Nederlands varkensvlees

Zuid-Korea heeft aangegeven dat de export van varkensvlees weer wordt toegestaan. Hierbij geldt dat een additionele verklaring zal moeten worden afgegeven.

Deze luidt als volgt:
"I hereby certify that the meat does not contain any meat derived from pigs from one of the group of 12 farms with elevated dioxin levels, slaughtered since November 15, 2005".

Deze verklaring zal naar verwachting van het Veterinair Informatie Punt (VIP) tot begin september 2006 worden opgenomen in een bijlage bij het veterinair certificaat. De exporteur dient aan de VWA aan te tonen dat het te exporteren vlees aan de gestelde verklaring voldoet. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk in het Korea protocol een aanvullende passage op te nemen. Deze moet garanderen dat er geen vlees van dieren die sinds 15 november 2005 aanwezig zijn geweest op één van de 12 met dioxine gecontamineerde bedrijven, Korea waardig wordt verhandeld. De verschillende schakels in de keten dienen met de lokale VWA afspraken te maken over de wijze van kanalisatie en de af te geven garanties.

Bovenstaande zal nog worden verwerkt in de VWA instructie Korea; de verwachting is dat deze aan het eind van deze week of begin volgende week beschikbaar is.