Gemeente Tilburg

Datum
8 maart 2006

Vreeman sluit café Bogaz aan Korvelseweg

BIBOB-onderzoek aanleiding, naast diverse overtredingen

Het college heeft op voorstel van burgmeester Vreeman besloten de drank- en horecavergunning van café Bogaz aan de Korvelseweg 75 met onmiddellijke ingang in te trekken. Daardoor mag het café niet meer open. Dit is besloten omdat er aanwijzingen zijn dat via het café crimineel geld kan worden "witgewassen".

Bij de exploitant van het café zijn op zijn huisadres in augustus 2005 twee hennepkwekerijen aangetroffen. Dit is in strijd met de Opiumwet. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente een BIBOB-onderzoek ingesteld, waarbij is gekeken of de drank- en horecavergunning nog terecht is verleend. Het strikt naleven van de Wet BIBOB is een dringend advies van de commissie Fijnaut, die onderzoek deed naar veiligheid in Tilburg. BIBOB staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De wet is onder meer ingevoerd om het witwassen van illegaal geld tegen te gaan.

Verder heeft de politie bij een controle op 25 januari jl. geconstateerd dat in het café een Bulgaarse vrouw zonder werkvergunning werkzaam was. Tenslotte is vorig jaar al eens geconstateerd dat het café open was zonder dat er een leidinggevende aanwezig was en dat het café buiten sluitingstijd geopend was.

Op basis van bovenstaande feiten is nu besloten de vergunning in te trekken, vanwege het gevaar dat de exploitatie van het café wordt gebruikt om criminele gelden wit te wassen of om strafbare feiten te plegen. Deze aanpak past in de lijn om horecazaken waar de regels overtreden worden, stringent aan te pakken.

Meer informatie:
Thomas Heesters, 013 542 99 52

---- --