Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech staatssecretaris Van Geel bij de ontvangst van het beleidsplan 'De wortels van hout 2006-2009' en de opening van de Houtdag op 8 maart 2006

Beste aanwezigen,

Bedankt voor de uitnodiging om het beleidsplan 'De wortels van hout 2006-2009' in ontvangst te nemen. Ik hoop dat het net zo succesvol wordt als haar voorganger. Twee jaar geleden nam Tweede Kamer lid Marijke Vos van Groen Links het eerste beleidsplan 'Een gezonde toekomst voor hout 2003-2005' in ontvangst. Een periode waarin de VVNH veel heeft bereikt. Het plan met gedragscode is de motor achter tal van initiatieven in de houtsector. Het heeft een trend van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de houtsector gezet, waar de komende jaren op voortgebouwd kan worden.

Net als de maatschappelijke groeperingen volgt de overheid met belangstelling de ontwikkelingen. Alleen al uit de titels van de beleidsplannen blijkt dat VVNH oog heeft voor de maatschappelijke en politieke discussie over legaliteit met als groter doel duurzaam bosbeheer. Het nieuwe beleidsplan bevat ambitieuze, concrete doelstellingen op onderwerpen als duurzaam geproduceerd hout en legaal hout. Transparantie en heldere communicatie over de realisatie van de gestelde doelstellingen zijn hier van belang. Voor de voorgestelde aanpak heb ik veel waardering.

Ooit groeiden de bomen bijna tot de hemel.
Deze bomen hebben plaats gemaakt voor bebouwing of zijn veranderd in planken. Uit een gezamenlijk rapport van Greenpeace, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds, ICCO, NC - IUCN en NCIV blijkt dat jaarlijks 13 miljoen hectare bos wordt vernietigd. Dat is te vergelijken met een gebied zo groot als drie keer Nederland. In veel landen biedt de wetgeving geen garanties voor duurzaam bosbeheer. De laatste oerbossen gaan hierdoor op verschillende plekken in de wereld door zowel illegale als legale kap voor de bijl. Dit heeft niet alleen effect op de daar levende natuur en de bewoners van het land. Ontbossing veroorzaakt namelijk een forse extra CO -uitstoot.

De Nederlandse houtbranche heeft herkomstdoelstellingen geformuleerd en blijft hiermee één van de koplopers in Europa. Het is belangrijk dat het beleidsplan wordt bijgesteld als nationale of internationale ontwikkelingen daarom vragen. Tot mijn vreugd mag ik constateren dat vergeleken met enkele jaren geleden een groot verschil merkbaar is. Niet langer heerst binnen de branche de defensieve houding van toen over duurzaamheid. Vragen als "Waarom is er zoveel aandacht voor hout en niet voor staal en beton" of het excuus "Duurzaam hout is zo moeilijk te krijgen", horen wij steeds minder. De branche stelt zich nu actief op en pakt de problemen systematisch aan. Bravo!

Houtcertificering is een belangrijk middel om duurzaam bosbeheer te garanderen. Certificering is in ongeveer 8 jaar tijd wereldwijd uitgegroeid tot een algemeen erkend instrument voor bevordering van duurzaam bosbeheer.
Het is goed dat er nog steeds een groeiende belangstelling is voor certificering en gecertificeerd hout. Niet alleen van de consumerende, maar ook van de producerende landen. De consumenten vanwege de bezorgdheid over bosvernietiging,
de producenten vanwege de wens om toegang te behouden tot verschillende markten.

In dit kader vraag ik specifiek aandacht voor twee recente ontwikkelingen.

Allereerst is eind 2005 in Europees verband overeenstemming bereikt over het FLEGT EU-actieplan tegen de handel in illegaal geoogst hout. Deze milieuwetgeving moet de import van alle producten die zijn gemaakt van illegaal hout verbieden. Er kan wat mij betreft wel een tandje bij als het gaat om de uitvoering van dit actieplan. Het uitbannen van criminele gedrag is immer belangrijk om de basisvoorwaarden voor duurzaam bosbeheer te creëren. Nederland ondersteunt de Commissie met diverse middelen om te komen tot een FLEGT- Partnerschapsovereenkomst met Maleisië.

Naast een importverbod pleiten de ondertekenaars voor afspraken tussen de Europese Unie en productielanden om de houtwinning in deze landen te hervormen en duurzaam te maken. Daarnaast stelt de EU 3,5 miljoen euro ter beschikking voor activiteiten tegen illegale houtproductie. Zij honoreert hiermee een subsidieaanvraag die de VVNH heeft ingediend samen met Engelse, Belgische en Franse zusterorganisaties en de Europese koepelorganisaties UCBD en FEBO.

Ten tweede kan ik met vreugde melden dat er een Nederlandse norm voor duurzaam bosbeheer, de BRL is vastgesteld. Overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven zijn het eens geworden over de criteria waaraan het bosbeheer en de handelsketen moeten voldoen. Daarmee is de basis gelegd voor een in de wereld uniek systeem. Een systeem dat FSC en andere bosbouwkeurmerken aan de hand van een maatschappelijk breed gedragen standaard op kwaliteit en duurzaamheid kan beoordelen.

De ontwikkelingen moeten er toe leiden dat op den duur de BRL voor duurzaamheid en FLEGT voor legaliteit wordt gehanteerd.

Helaas hebben de milieu en sociale NGO's te kennen gegeven zich terug te trekken uit de onderhandelingen over de nadere invulling van het BRL-systeem.

Ik betreur dat de organisaties de kans niet hebben gepakt om samen met bedrijfsleven en overheden een breder systeem voor duurzaam bosbeheer te operationaliseren. Dat wil overigens niet zeggen dat daarmee de beoordelingsrichtlijn van tafel is, integendeel. De overheid gaat gewoon door met het opzetten van een neutraal systeem, dat verschillende keurmerken op kwaliteit en duurzaamheid kan beoordelen. Ik zal op korte termijn een besluit nemen over de invulling van dit systeem van gelijkwaardigheidtoetsing. Ik streef ernaar het systeem dit jaar operationeel te hebben.

Met 'De wortels voor hout 2006- 2009' verscherpt de VVNH het beleid dat werd geformuleerd in haar voorganger. De komende jaren wordt alles op alles gezet om harde resultaten te boeken.

De doelstelling over drie jaar 75 procent van het hout dat de VVNH-leden importeren en verhandelen, afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerd bos, is ambitieus. De schattingen over het huidige percentage lopen uiteen van 12 tot 20 procent. André de Boer, directeur van de VVNH zei al eerder: "Het exacte cijfer van nu maakt eigenlijk niet uit. Het is sowieso te laag."

Als bekend is welke keurmerken "BRL-proof" zijn, kan de overheid met haar inkoopbeleid een bijdrage leveren aan de realisatie van de VVNH doelstelling. De overheid zal als consument van hout het goede voorbeeld geven: in 2010 moet al het hout dat de overheid inkoopt afkomstig zijn uit bossen die beheerd worden volgens de principes en criteria uit de BRL. Inkopers zullen zich ten alle tijden van willen verzekeren dat hout van aantoonbaar legale afkomst is. Om het inkopers makkelijker te maken worden, net als in andere Europese landen, inkoop hulpmiddelen ontwikkeld zoals voorbeeld specificaties en contractvoorwaarden.

Naar verwachting zijn deze instrumenten eind 2006 gereed.

Aangezien overheden steeds minder vaak direct aanbesteden zullen ook andere spelers in het veld zoals architecten, aannemers, bouwondernemingen en woningbouwcorporaties benaderd worden om het voorbeeld van de overheid te volgen. Ook op de papier- en houtindustrie wordt een dringend beroep gedaan zich in te zetten voor duurzaam bosbeheer en legaliteit. Alleen dan blijven de bossen op aarde behouden.

Hout is niet alleen prachtig, het is ook goed bouwmateriaal. Aan u de uitdaging om hier verstandig mee om te gaan en voor de duurzame variant te kiezen. Natuurlijk zijn er grenzen aan wat men kan bereiken met houtcertificering en de snelheid waarmee dat gaat, maar het leidt ongetwijfeld tot een grotere bewustwording rond het belang van duurzaam bosbeheer en een hoger verwachtingspatroon van de inzet van u allen.
De ontbossing gaat echter onverminderd door en op dit moment is haast geboden met name wat betreft de illegale houtimporten.

De overheid en de houtbranche moeten dus vaart maken met hun maatregelen tegen het importeren en gebruiken van illegaal hout voor de Nederlandse markt.

Met die notie wil ik de houtdag openen