Dienstenbond CNV

Stand van zaken reorganisaties HDC
08-03-2006

Op 27 februari 2006 zijn de grafische bonden schriftelijk op de hoogte gesteld van de lopende en aanstaande reorganisaties bij HDC Media. Wij begrijpen daaruit dat voor de reorganisaties bij het TAB en de afdeling Informatie & Documentatie, de OR inmiddels positief geadviseerd heeft.

Om verwarring te vermijden is het wellicht goed om nog eens te benadrukken dat ondernemingsraden een inhoudelijke beoordeling geven van het nut en de noodzaak van een reorganisatie. Vakbonden sluiten bij reorganisaties een Sociaal Plan af om de financiële en sociale gevolgen van het verlies van arbeidsplaatsen op te vangen en verzetten zich langs juridische weg, op individuele basis, tegen het verlies van werk.

Dat neemt niet weg dat wij graag op de hoogte willen blijven van de beoordeling die de OR heeft gemaakt, ook om deze te toetsen tegen de regelingen en procedures die in het Sociaal Plan zijn overeengekomen. Die informatie hebben wij dan ook opgevraagd.

Voor wat betreft het Sociaal Plan, is duidelijk dat er een langlopend Sociaal Plan ligt, dat in principe van toepassing is op de reorganisaties die binnen de HDC plaatsvinden. In dat Sociaal Plan zijn echter een aantal wijzigingen nodig, omdat de wet- en regelgeving inmiddels op een groot aantal terreinen gewijzigd is. Met name de ouderenregeling en de toepassing daarvan zou punt van discussie moeten zijn. Wij hebben de HDC directie verzocht om op korte termijn over de uitwerking van dergelijke regelingen in overleg te treden.

Ook hebben we gevraagd aan te geven hoe de aanwijzing van boventalligheid exact heeft plaatsgevonden en welke activiteiten er binnen het mobiliteitscentrum worden verricht om boventallige werknemers binnen een zekere periode aan vervangend werk te helpen.

We houden u op de hoogte van het verloop van de discussies hieromtrent.