AzG: cholera in Zuid-Sudan breidt zich uit (fotobericht)

Artsen zonder grenzen

Fotonieuwsbericht

Artsen zonder Grenzen: Cholera in Zuid-Sudan breidt zich uit

Over dit onderwerp is een foto rechtenvrij beschikbaar via het ANP fotonet en de digitale beeldbank van het ANP.

Amsterdam, 8 maart - Artsen zonder Grenzen is begonnen met het behandelen van cholera in het zuiden van Sudan. De zeer besmettelijke ziekte breidt zich steeds verder uit. De uitbraak begon in de steden Yei en Juba, waar duizenden mensen besmet raakten, en heeft zich verspreid naar Malakal. Daar werden woensdag de eerste twaalf gevallen geconstateerd.

Artsen zonder Grenzen heeft in het voetbalstadion van Malakal een speciaal centrum opgezet om besmette patiënten te behandelen en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Cholera is een ziekte die wordt veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiënische omstandigheden, en gaat gepaard met hevige diarree, braken en dehydratie. Zonder snelle behandeling overlijdt tien tot vijftig procent van de cholera-patienten.

'In de droge tijd zijn veel mensen in het zuiden van Sudan aangewezen op water uit half opgedroogde riviertjes, plassen en kuilen die ze met de hand hebben gegraven' zegt Kees Keus, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in het zuiden van Sudan. 'Na twintig jaar oorlog is het hier eindelijk vrede, maar omdat hulp uitblijft, is er nog steeds een gebrek aan basale zaken zoals schoon water en medische zorg.'

Malakal is een stad met 125 duizend inwoners. Er is een team van Artsen zonder Grenzen gestationeerd met zeven internationale en ongeveer 250 Sudanese medewerkers, dat de komende dagen met nog eens twee internationale medewerkers zal worden verstrekt.

Bijschrift foto:

Een meisje in het zuiden van Sudan schept water uit een met de hand gegraven kuil. Door vervuild water is er cholera uitgebroken, die zich volgens Artsen zonder Grenzen steeds verder verspreid. Hoewel het er na twintig jaar oorlog eindelijk vrede is, blijft hulp uit, en is er nog steeds groot gebrek aan schoon drinkwater en medische zorg. Artsen zonder Grenzen heeft een speciaal centrum opgezet om cholera-patiënten te behandelen en verdere verspreiding van de zeer besmettelijke zietkte te voorkomen.