Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 9 Vooronderzoek stadspas in Zaanstad en andere B&W besluiten
07-03-2006

Parkmanagement van start op de Achtersluispolder in Zaandam Het College van Burgemeester & Wethouders is akkoord met het verstrekken van 20.000 euro per jaar aan de Stichting Parkmanagement Zaanstad (STIPAZA). Daarnaast stelt zij de raad voor om de oprichting van STIPAZA officieel te bekrachtigen. Met de financiële bijdrage van de gemeente én ondernemers kan parkmanagement echt van start, als eerste in de Achtersluispolder in Zaandam. Het bedrijventerrein waar twee jaar geleden parkmanagement als succesvolle proef begon. Het is de bedoeling dat uiteindelijk ook andere bedrijventerreinen in Zaanstad zich kunnen aansluiten.

De STIPAZA is een samenwerkingsverband tussen ondernemers en gemeente. Het bestuur van de STIPAZA bestaat uit drie bestuursleden: Roel Hart (BIA), Cees-Jan Pen (gemeente Zaanstad) en Rob Verweij (Kamer van Koophandel) als onafhankelijk voorzitter. Parkmanagement is een belangrijk instrument voor economische structuurversterking. De bedrijventerreinen worden onder de vlag van parkmanagement `schoon, heel en veilig' gehouden. De STIPAZA huurt hiervoor de parkmanagementorganisatie Park Facility Partners (PFP) in.

De organisatie richt zich vanaf 7 maart op de Achtersluispolder onder andere op:

* contacten met bedrijven en gemeente;

* het schouwen van openbare ruimte en bij bijzonderheden of klachten contact met de gemeente Zaanstad;

* onderhoud van collectieve contracten en eventueel afsluiten van nieuwe contracten, bijvoorbeeld de collectieve beveiliging;
* vestiging van facilitaire diensten op de Achtersluispolder, zoals een (lunch)restaurant en postkantoor.

Voortgangsrapportage brandveiligheid
Het College van B&W nemen kennis van de voortgangsrapportage brandveiligheid januari 2006.

De Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland rapporteert halfjaarlijks over de belangrijkste werkzaamheden van de sector proactie & preventie. De rapportage omvat de onderdelen: Proactie, Externe veiligheid, Bluswater, Preventie, Milieuvergunningen, Bouwvergunningen, Gebruiksvergunningen bouwwerken, Gebruiksvergunningen tijdelijke inrichtingen, Horeca-, winkel en sportkantinecontroles, Advisering evenementen en de controle hierop, Project Gasopslag en Vuurwerk. De rapportage wordt ter informatie aan de gemeenteraad toegestuurd.

Meer ruimte bijverdiensten kinderen
B&W stemmen in met het voorstel om meer ruimte te bieden voor bijverdiensten van inwonende kinderen van 18 tot 21 jaar en daarmee minder te korten op de bijstandsuitkering van de ouder. Het gaat hierbij om inwonende jongeren die studeren of naar school gaan en daarnaast werken. De vrijlating van bijverdiensten zou verhoogd moeten worden van EUR 198 tot EUR 350 per maand. Het voorstel wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Vooronderzoek naar Zaanse stadspas
Er komt een vooronderzoek naar het invoeren van een stadspas in Zaanstad. Dat heeft het College van B&W besloten. Met een stadspas kunnen 65-plussers, WAO-ers, uitkeringsgerechtigden of mensen met een minimum inkomen met korting gebruik kunnen maken van culturele, recreatieve en sportieve voorzieningen. In het onderzoek komt onder meer aan de orde: kosten van deelname, de dekking, de vraag of de stadspas een substantiële bijdrage levert aan van Zaanse burgers en of er voldoende aanbod is vanuit Zaanstad. Zaanstad sluit zich aan bij de stadspas van Amsterdam, die een deel van de organisatie op zich neemt.

Voortzetting achterstandenbeleid onderwijs
Burgemeester & Wethouders hebben besloten om het gemeentelijk onderwijsachterstanden beleid in het schooljaar 2005/2006 te continueren. Door wijzigingen in het Rijksbeleid is het schooljaar 2005/2006 het laatste jaar waarin de gemeente onderwijsbudgetten voor dit doel kan inzetten. Vanaf het schooljaar 2005/2006 ontvangen de schoolbesturen zelf ook al rechtstreeks budgetten voor het financieren van het onderwijsachterstanden beleid. Met de schoolbesturen in Zaanstad worden over de inzet van de middelen vanaf 1 augustus 2006 nadere afspraken gemaakt. Deze afspraken betreffen onder andere de bestrijding van het voortijdig schoolverlaten, de organisatie van de zorgstructuur en de vormgeving van de schakelklassen.

Kennis en innovatie in goedgekeurd meerjarenplan 2005-2006 Burgemeester en Wethouders hebben ingestemd met een nota die diverse korte termijnacties op het gebied van economische structuurversterking beschrijft. Hierbij gaat het om samenwerking tussen overheid, bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie en onderwijs, met name op de thema's `Kennis en innovatie'.

Het College van Burgemeester en Wethouders besloot verder:
* Dat de ingediende zienswijzen op het voornemen tot het verlenen van een vrijstelling van het bestemmingsplan ex artikel 19, 2e lid WRO voor de aanvraag voor de bouw van een woning met parkeerkelder op het adres Delftsingel 12 te Assendelft geen aanleiding vormen tot wijzigen van het besluit.

* Het verslag van de vergadering van het Bestuurlijk Overleg Onderwijs Zaanstad van 17 oktober 2005 vast te stellen.

Bijgewerkt op 07-03-2006