Senternovem


Start van IOP EMVT-II

9 maart 2006

Het Innovatiegerichte Onderzoekprogramma (IOP) Elektromagnetische Vermogenstechniek (EMVT) draait op volle toeren: bijna dertig onderzoekers boeken gestaag goede vorderingen en publiceren met grote regelmaat. Er zijn levendige netwerken gevormd, waarbinnen kennisoverdracht leidt tot tastbare resultaten. Weliswaar geeft dat een gevoel van voldoening, maar de zorg voor continuïteit overheerst. De impuls die aan EMVT is gegeven in de eerste fase van dit IOP wordt nu voortgezet in de tweede fase: IOP EMVT-II.

Het IOP EMVT startte in de zomer van 2001 met de goedkeuring van het eerste meerjarenprogramma met een looptijd van vier jaar. Gebaseerd op de inspirerende resultaten, die in die periode zijn geboekt, is begin dit jaar het tweede meerjarenprogramma goedgekeurd. Dit IOP EMVT-II is uitdagend omdat het op twee punten afwijkt van het eerste. Er is een nieuw onderzoekthema toegevoegd: componenten. En de subsidieregeling is vernieuwd, waardoor de toegankelijkheid voor bedrijfsleven en HBO sterk is verbeterd, en meer internationaal is georiënteerd. Het IOP EMVT-II is bovendien uitdagend omdat het op een ander punt vrijwel onveranderd is: het budget is circa 7,5 miljoen euro.

Het budget wordt grotendeels besteed aan onderzoekprojecten, waarvoor voorstellen kunnen worden ingediend via een tenderprocedure. De eerste tender vindt dit jaar plaats en de volgende twee jaar later. De indieningperiode van de eerste ronde loopt van 3 t/m 28 april 2006. Ter ondersteuning wordt op donderdagmiddag 9 maart een workshop georganiseerd. De workshop opent met een toelichting op de (nieuwe) werkwijze van het IOP. Daarna formuleren de deelnemers in drie parallelle workshops onderwerpen voor een drietal onderzoekthema's.

Doel van de workshop

Bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen ontmoeten elkaar tijdens de workshop om projectideeën te krijgen en samenwerkingsverbanden te vormen voor de tender.

Bedrijven kunnen tijden de workshop direct richting geven aan het onderzoek, door hun stem bij de vorming van projecten te laten horen. Universiteiten moeten samenwerkingsverbanden met tenminste twee Nederlandse bedrijven vormen bij het formuleren van projectideeën en het indienen als onderzoekvoorstel.

In de indieningsperiode dienen de universiteiten of kennisinstellingen, daartoe geïnspireerd door industriële partners, verkorte, zogenaamde A4-voorstellen in te dienen, waaraan de Programmacommissie een pre-advies geeft. Daarna kunnen de voorstellen worden uitgewerkt voor de definitieve indiening in het najaar 2006; deelname aan deze definitieve indiening is uitsluitend mogelijk met voornoemd pre-advies.

Voor wie is dit symposium interessant?

De workshop is bedoeld voor wetenschappers en technici uit bedrijfsleven, universiteiten en kennisinstellingen, die actief betrokken zijn bij onderzoek en toepassingen op het gebied van EMVT. Voor de uitvoering van dergelijk onderzoek zijn naast elektrotechniek ook fysica, mathematica, materiaalkunde en werktuigbouwkunde onmisbare disciplines.

Klik hier voor het (voorlopige) programma. (zie onderaan)

Deelname aan de workshop is gratis. Klik hier om u aan te melden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Geert Wessel Boltje (inhoudelijke zaken): g.boltje@senternovem.nl, tel. 070 3735 120

IOP secretariaat (logistieke zaken/aanmeldingen): Iopinfo@senternovem.nl, tel. 070 3735 496

Wijzigingsdatum | 16-02-2006

Programma

Het (voorlopige) programma is als volgt:

12:30 - 13.30 uur Lunch en registratie
13:30 - 14.00 uur Opening en presentatie door dagvoorzitter prof.ir. M. Antal, voorzitter programmacommissie IOP EMVT Spelregels van de tender van het IOP EMVT-II
ir. G.W. Boltje, programmacoördinator van het IOP EMVT 14:00 - 15:30 uur Workshops

· Intelligente netten

· Componenten

· Vermogensconversie
15:30 - 16:00 uur Pauze
16:00 - 16:30 uur Uitkomsten van de workshops door de voorzitters van de workshops 16:30 - 16:45 uur Afsluiting door de dagvoorzitter 16:45 - 17:30 uur Borrel