Bijeenkomst over vrijhandelsverdragen EU - Latijns Amerika

Olaa

Organisatie Latijns Amerika Activiteiten
Persbericht, 27 februari 2006

Bijeenkomst over vrijhandelsverdragen EU - Latijns Amerika

Op donderdag 9 maart organiseert OLAA in theater de Brakke Grond een discussiebijeenkomst over de aanstaande vrijhandelsverdragen tussen Europa en Latijns Amerika. Aanleiding is de top in mei in Wenen, waar regeringsleiders uit beide continenten verder zullen onderhandelen over deze verdragen.

Aan Europese kant zijn de vrijhandelsverdragen in betrekkelijke stilte voorbereid en met even weinig rumoer dreigen ze te worden gesloten. De EU vindt het niet nodig te overleggen met sociale organisaties in Latijns Amerika en Europa. Toch kunnen de consequenties enorm zijn, vooral voor sociaal zwakke groepen in Latijns Amerika: verlies van banen en sociale zekerheid, loonsverlagingen en (nog) minder sociale rechten.

De grote onrust die de vrijhandelsverdragen veroorzaken in Latijns Amerika, staat in schril contrast met het gebrek aan (media)aandacht in Europa. OLAA wil die mediastilte doorbreken. Daartoe hebben wij twee vertegenwoordigers van Latijns-Amerikaanse maatschappelijke organisaties uitgenodigd: Hector de la Cueva, van het Centrum van onderzoek naar advies naar arbeid en de vakbeweging, CILAS uit Mexico en Coral Pey van de Chileense organisatie voor eerlijke en verantwoorde handel, de ACCJR.

In De Brakke Grond zullen zij vertellen wat de sociale gevolgen zijn van de vrijhandelsverdragen in hun land. Welke rol kan de civil society spelen? Hoe kunnen betrokken organisaties in Latijns Amerika en in Europa invloed uitoefenen op de verdragen? Ook vragen we een groot aantal Nederlandse maatschappelijke organisaties hún visies te geven op deze ontwikkelingen.

De bijeenkomst begint om 13.00 uur en rond 17.00 uur sluiten we af met een borrel.