Gemeente Enschede

De kunst van verzamelen en afstoten

vrijdag 03-03-2006

Lezing Errol van de Werdt over het gemeentelijk kunstverzamelbeleid

Op donderdag 9 maart aanstaande houdt Errol van de Werdt, hoofd Bureau Collecties & Onderzoek van het Centraal Museum Utrecht, een lezing over de wijze waarop een gemeente met haar kunstbezit om kan gaan. De lezing, die bestemd is voor alle geïnteresseerden, vindt plaats in de expositieruimte van de Collectie Enschede aan de Korte Hengelosestraat 24 te Enschede. De lezing begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Het Centraal Museum baarde recent veel opzien met de wijze waarop Utrecht met haar gemeentelijk kunstbezit om durft te gaan. In hun laatste collectieplan wordt behalve aan het aankoopbeleid ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de afstoting van collectieonderdelen. Hoofddoel hiervan is een collectie zodanig gestalte te geven, dat deze recht doet aan wat de gemeente met haar kunstbezit wil.

Momenteel werpt ook de gemeente Enschede een even gezonde als kritische blik op haar kunstbezit. Sinds 1945 vertoont de gemeentelijke Kunstcollectie, waarvan een deel nog tot 20 maart aanstaande geëxposeerd wordt aan de Korte Hengelosestraat, een steeds grotere aanwas: niet alleen door aankopen, maar vooral ook door BKR-werk. In de nabije toekomst wordt nieuw beleid ontwikkeld mede met behulp van een collectieplan. Enschede doet nu zijn voordeel door te kijken naar andere gemeenten met een rijke collectietraditie zoals de gemeente Utrecht.


---