FNV

Open grenzen hoog op agenda Voorjaarsoverleg

FNV Bondgenoten voert op 9 maart actie op de stoep van het SER-gebouw onder het motto 'Gelijk werk, gelijk loon. Binnen praten kabinet, werkgevers en vakbonden over koopkracht, maar ook over open grenzen, zo meldt FNV e-Magazine van 8 maart 2006.

Koopkracht is een hot item tijdens het Voorjaarsoverleg van donderdagmorgen. Maar er staat meer op de agenda.

De FNV wil ook praten over vrij verkeer van werknemers in de EU. De vakbeweging is voor open grenzen, maar onder strikte voorwaarden.

Gelijk

FNV-bestuurder Wilna Wind: "Het uitgangspunt is natuurlijk gelijk loon voor gelijk werk. Er mag geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden ontstaan."

Maar de FNV vindt ook dat werkgevers moeten voorkomen dat er door het vrije verkeer van werknemers verdringing ontstaat op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten niet te snel roepen dat ze in Nederland niemand kunnen vinden voor het opvullen van vacatures.

Wind: "Kijk eerst eens of je sector en de banen die je biedt wel deugen, zeggen wij dan. En geef mensen die nu nog niet geschikt zijn voor bepaalde werkzaamheden, extra ondersteuning."

Vooral banen aan de onderkant zijn schaars.

Wind: "Als je daarvoor op zoek gaat naar mensen uit het buitenland, worden Nederlanders die toch al een zwakke positie hebben op de arbeidsmarkt daarvan de dupe. Dat kan dus niet."

Volgens het kabinet valt het wel mee met de aantallen werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten die naar Nederland komen.

Wind: "Maar als je dat per sector bekijkt, ziet het er heel anders uit. In het vervoer, de vleessector, de land- en tuinbouw en de bouw is het wel degelijk een groot probleem."

De FNV wil het tijdens het Voorjaarsoverleg ook nog hebben over het onderwijs. "Daar moet meer in worden geïnvesteerd. Verder moet de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt worden verbeterd."

* Lees het complete FNV e-Magazine van 8 maart 2006

8 maart 2006