GroenLinks

Nederland helpt VS Afghanen oppakken

9 maart 2006

Als Nederlandse militairen in Afghanistan gevangenen maken, dan laten zij de officiële arrestatie over aan de Amerikanen. Nederland ontloopt zo de verantwoordelijkheid voor mensenrechtenschendingen.

Minister Kamp heeft dat voor het eerst toegegeven in zijn antwoord op Kamervragen van Farah Karimi. Op deze manier hoeft Nederland formeel geen verantwoordelijkheid te dragen voor het afvoeren van verdachten naar omstreden gevangenissen waar mensenrechten worden geschonden, zoals Guantánamo Bay of Abu Ghraib bij Kabul.
Nederland helpt de Amerikanen dus met het oppakken van Afghanen, terwijl we weten dat deze verdachten vervolgens tijdenlang zonder proces kunnen worden opgesloten, en mogelijk zelfs worden gemarteld. Willens en wetens. Maar op formele gronden kunnen we onze handen in onschuld wassen.

GroenLinks vindt dat Nederland hier absoluut niet aan mag meewerken. Farah Karimi stelt daarom nadere vragen aan minister Kamp om boven water te krijgen hoe dit exact in zijn werk gaat.

Aanleiding voor Karimi's vragen was een confrontatie tussen Nederlandse troepen en Afghaanse strijders in de provincie Kandahar. Zij schoten een Afghaan dood en verwondden er twee. Minister Kamp ontkent dat de gewonden door Nederland gevangen zijn genomen en vervolgens zijn overgedragen aan Amerikaanse soldaten. Over het lot van de twee mannen, wil Kamp niets zeggen.

Schriftelijke vervolgvragen van het lid Karimi aan de minister van Defensie over het schietincident in Kandahar in het weekend van 21 en 22 januari 2006.


1. In uw antwoord van 7 maart 2006 op vraag 3 van mijn vragen van 16 februari 2006 schrijft u: "Er is geen sprake geweest van enige gevangenneming door de Nederlandse militairen en daarom evenmin van enige overdracht." Bent u het met mij eens dat er twee mogelijkheden zijn. A) Er is een Amerikaanse militair bij het schietincident aanwezig geweest, een zogenaamde arresting officer. Klopt dit en hoe omschrijft u in dit geval de bijdrage van de Nederlandse militairen? B) Er was geen Amerikaan aanwezig; dus Nederlandse militairen hebben de gewonde Afghanen aangehouden, gearresteerd, vastgehouden, of onder schot gehouden. Is dit gebeurd? Zo ja, is er dan geen sprake van overdracht door Nederlandse militairen aan Amerikaanse militairen?
2. Bevinden de gewonden zich nog steeds in "een hospitaal in Kandahar"? (*) Welk hospitaal is dat? Staan de gewonden nog steeds onder verantwoording van Amerikaanse autoriteiten, of hebben de Amerikanen hen overgedragen aan Afghaanse autoriteiten?
3. Vraag 4 van mijn schriftelijke vragen van 16 februari 2006 heeft u niet beantwoord. Nogmaals de vraag: Volgt u of deze gevangenen volgens het Internationaal Humanitair Recht worden behandeld? Zo ja, op welke manier?

4. In antwoord op vraag 5 antwoordt u: "Het ICRC heeft toegang tot de gevangenen...". Mijn vraag was: "Heeft het (Internationale) Rode Kruis toegang tot deze gevangenen?" Het gaat mij dus expliciet om de gewonden die door Nederlandse Special Forces zijn neergeschoten. Wilt u deze vraag alsnog beantwoorden?

5. Kunt u garanderen dat deze gewonden volgens het Internationaal Humanitair Recht behandeld worden?

6. Vraag 7 heeft u niet beantwoord. Gaarne alsnog antwoord. Uw antwoord onder vraag 8 volstaat hier niet.

7. Wil u alle vragen afzonderlijk beantwoorden?

«