Gemeente Harderwijk


Subsidie voor winkels in de Binnenstad

Voor winkeliers en eigenaren van winkelpanden in de Binnenstad ligt 150.000 euro aan subsidie klaar. Zij kunnen voor deze gemeentelijke gelden in aanmerking komen als zij bereid zijn hun winkelpui te verfraaien. Aanmeldingen moeten voor 1 mei binnen zijn. U hoeft dan overigens nog geen concreet plan te hebben, op dit moment is de bereidheid tot verfraaiing van de Binnenstad voldoende.

Het geld voor deze - tijdelijke - subsidieregeling maakt deel uit van de Kwaliteitsslag Binnenstad. Hiermee wil de gemeente de aantrekkelijkheid van het oude centrum vergroten. Het gezicht van de Binnenstad wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gevels. Veel winkelpuien hebben in de loop der jaren hun karakter verloren, bijvoorbeeld door het wegbreken van de oorspronkelijke etalageruiten of het aanbrengen van grote luifels en reclames. Niet dat alles weer precies in oude staat moet worden teruggebracht, maar met een beperkte ingreep krijgen veel winkelpanden weer een typisch eigen uitstraling terug.

De gemeente zorgt voor deskundige begeleiding bij het verder uitwerken van de plannen van de winkelier of de eigenaar van het winkelpand. Binnenkort organiseert de gemeente om te beginnen een informatiebijeenkomst. Daar worden de subsidiemogelijkheden toegelicht en de criteria waaraan de gevelverbetering moet voldoen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet men contract opnemen met mevrouw M. Huisman van de afdeling Bouwzaken.

Aanmelding staat open voor iedereen die overweegt zijn winkelpui in de Binnenstad aan te passen. Een uitgewerkt plan is nu nog niet nodig. Uit de aanmeldingen maakt de gemeente na 1 mei zo nodig een selectie. Deze plannen kunnen rekenen op deskundig advies en subsidie. De subsidieregeling geldt alleen voor plannen die worden ingediend in het jaar 2006.

Voor aanmelding of nadere informatie: Afdeling Bouwzaken, (mevr. M. Huisman), tel. 411 352.