Gemeente Halderberge


Seppe-monument onthuld in Bosschenhoofd (7 maart 2006)

Afbeelding bij bericht

Op 6 maart jl. is 's middags het Seppe-monument onthuld voor het voormalig retraitehuis te Bosschenhoofd. Tussen de sneeuwbuien door heeft de heer Horsthuis van De Jonge Groep (Van Agtmaal bv) zijn welkomstwoord kunnen voeren. Dankzij dit bedrijf is het monument opgericht. Na zijn inleiding is een houten bekisting rondom het monument met een kraan omhoog gelicht.

Op de foto ziet u wethouder Simone Dirven-van Aalst met Nol Krijnen. De heer Krijnen heeft het plaatsnaambord Seppe lang bewaard en gekoesterd en is bere-trots dat het nu in Bosschenhoofd een ereplaats gekregen heeft. Een sympathieke aanwinst voor de gemeente.

De plaatsing van het monument is naar aanleiding van afspraken in het verleden tussen de aannemer en de gemeente bij de vorming van wooncomplex Park Seppe, in en rond het voormalig retraitehuis. Het monument is geplaatst op het terrein voor het voormalig retraitehuis aan de Pastoor van Breugelstraat en verwijst met een tekstbord naar de herkomst van de plaatsnaam Seppe en draagt een origineel emaille plaatsnaambord met diezelfde naam.

Aardig is hoe Seppe aan zijn alom gekende naam is gekomen:

Nabij het huidige vliegveld Seppe stond vroeger een boerderij annex café dat bekend was onder de naam Huis ten Halve. Jacobus Sep (1815-1882) was één van de familieleden op rij die als tavernier van het huis bekend is. Tijdens de aanleg van de spoorlijn Roosendaal-Breda in 1854-1855 verbleven een aantal arbeiders bij Sep. Zij logeerden "bij Seppe, zoals dat in plaatselijk dialect heet. Volgens de overlevering ontstond zo de naam Seppe.

Seppe werd de algemene naam voor het buurtschap en was voor de Nederlandse Spoorwegen aanleiding om het stationnetje in Bosschenhoofd de naam Seppe te geven. Ook plaatsnaamborden vermeldden Seppe. Het laatste bewaard gebleven naambord is te vinden op het monument.

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 08/03/2006