Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen en UPC bereiken overeenstemming over nieuw contract

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wageningen en UPC Nederland hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe samenwerkingsrelatie in de toekomst en de herziening van de oude exploitatieovereenkomst uit 1997. De nieuwe afspraken zijn het resultaat van uitvoerige besprekingen tussen beide partijen. Deze besprekingen volgden op de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam op 8 december 2005.

UPC zal over een periode van zeven jaar een bedrag ter beschikking stellen aan de gemeente Wageningen van in totaal EUR 1,1 miljoen. Vanaf 2006 gaat UPC met de gemeente Wageningen voor een periode van zes jaar een sponsorship aan ten behoeve van het jaarlijkse Bevrijdingsfestival en het defilé in Wageningen. UPC zal hiervoor jaarlijks een bijdrage aan de gemeente leveren van EUR 50.000,- voor het bevrijdingsfestival en EUR 50.000,- voor het defilé. Daarnaast hebben partijen met elkaar afgesproken dat UPC voor een periode van zes jaar jaarlijks een bedrag van EUR 50.000,- ter beschikking stelt ten behoeve van een doelstelling voor de inwoners van de gemeente op het gebied van cultuur, media, welzijn, ict of educatie. In 2013 zal UPC een eenmalige bijdrage van EUR 200.000,- leveren aan de gemeente Wageningen voor het 750-jarig bestaan van de gemeente Wageningen.

Samenwerking
De nieuwe afspraken zijn het resultaat van uitvoerige besprekingen tussen beide partijen. Deze besprekingen volgden op de uitspraak van het Gerechtsof in Amsterdam op 8 december 2005. Het hof bekrachtigde de eerder gedane uitspraak van de Rechtbank Amsterdam dat gemeentelijke inmenging met radio en TV een inbreuk vormt op het klassieke grondrecht van uitingsvrijheid. Partijen hebben nu gezamenlijk besloten de langlopende juridische procedure te beëindigen en nieuwe afspraken te maken voor een constructieve samenwerking in de toekomst.

Herziening overeenkomst
Uitgangspunt bij de herziening van de overeenkomst is dat de gewijzigde nationale wet- en regelgeving en de veranderende marktomstandigheden bepalend zijn voor de exploitatie van het kabelnetwerk van UPC. Dat betekent onder andere dat nationale wet- en regelgeving leidend is bij het vaststellen van de tarieven voor het standaardpakket van radio en televisie. Voor de klanten in Wageningen verandert er niets. Het huidige tarief voor het Standaardpakket Radio/TV blijft gehandhaafd en komt overeen met het tarief dat UPC in rekening brengt in andere gemeenten. Wijziging in de samenstelling van het televisiepakket vindt een keer per jaar plaats (in juli) onder andere naar aanleiding van het advies van de programmaraad.

Burgemeester Van Rumund: 'Ik ben tevreden over de afspraken die nu zijn gemaakt. Vooral omdat we het geldbedrag direct ten goede laten komen van belangrijke zaken voor onze stad. We kunnen nu een langslepende juridische procedure afsluiten. De gemeente Wageningen heeft lange tijd getracht haar gelijk via de rechter te halen. Doorslaggevend is geweest dat ook het Hof ons wederom niet in het gelijk heeft gesteld. Dat is voor het College van B&W de reden geweest om samen met UPC naar een andere oplossing te zoeken'.

Diederik Karsten, directeur van UPC Nederland zegt: 'Ik ben tevreden met de uitkomst van de besprekingen, die constructief waren. We kunnen ons nu gezamenlijk op een positieve wijze op de toekomst richten met afspraken die niet de nationale en/of Europese wet- en regelgeving doorkruisen. UPC kiest uitdrukkelijk voor een lokale samenwerking'.