Gemeente Deventer

Week 10, 9 maart 2006

Gemeente deventer vergoedt legeskosten voor bepaalde vluchtelingen

Naar aanleiding van vragen in de Politieke Markt over het verstrekken van bijzondere bijstand voor de legeskosten van verblijfsvergunningen, heeft het college van burgemeester en wethouders van Deventer besloten met onmiddellijke ingang deze kosten voor bepaalde vluchtelingen te vergoeden.

Vreemdelingen die in Nederland willen blijven, worden onderscheiden in asielzoekers/vluchtelingen en andere vreemdelingen. Voor de categorie âverblijfsvergunningen asielâ zijn geen legeskosten verschuldigd. Voor de verblijfsvergunning regulier daarentegen zijn hoge tarieven van toepassing: zo kost het aanvragen van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd voor een gezinshereniger 830 euro. Voor deze kosten werd tot nu toe geen bijzondere bijstand verstrekt. Dat gaat met ingang van heden wel gebeuren.

Het gaat om de groep van vreemdelingen die buiten hun schuld om Nederland niet kan verlaten (en die daarom een verblijfsvergunning regulier hebben toegekend gekregen) en degenen die een â14-1 briefâ hebben ingediend (de dossiers die minister Verdonk zelf beoordeelt) en naar aanleiding daarvan alsnog een verblijfsvergunning regulier krijgen.

Gezien de hoogte van de kosten die aan het aanvragen van een verblijfsvergunning regulier verbonden zijn in combinatie met de ervaring dat het overgrote deel van de betrokken personen een laag inkomen heeft, heeft het college besloten deze kosten voortaan te vergoeden in de vorm van bijstand.

Herman Remmelenkamp van St. Vluchtelingenwerk en Inburgering regio Deventer: âWij zijn blij dat deze kosten nu voor vergoeding in aanmerking komen. Wij werden regelmatig geconfronteerd met mensen die deze hoge kosten niet konden betalen en daardoor geen aanvraag konden indienen. Wij zijn dan ook blij met dit besluit dat de gemeente.â

Publicatiedatum: 9-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 9 maart 2006