Persbericht d.d. 09-03-2006:

Nationaal Programma Tabaksontmoediging zet in op 20% rokers in 2010

Den Haag 9 maart. Het Nationaal Programma Tabaksontmoediging dat vandaag door minister Hoogervorst (VWS) aan de Tweede Kamer is aangeboden zet in op het nog verder terugbrengen van het aantal rokers. In 2010 rookt nog maar 20% van de bevolking, nu is dit nog 28%. Over vijf jaar hoort Nederland met landen als Zweden, Canada en Australië tot de landen met het minst aantal rokers. Om deze ambitieuze doelstelling te bereiken is een breed pallet van maatregelen nodig. Het Nationaal Programma is opgesteld door het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, STIVORO en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker, COPD en hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven 20.000 mensen aan de directe gevolgen van roken. Mede dankzij de inspanningen van de gezondheidsorganisaties en de overheid neemt het aantal rokers steeds verder af. Daarom legt het Nationaal Programma Tabaksontmoediging de nadruk op het beschermen van de niet-rokers, het blijvend verminderen van het aantal jongeren dat met roken begint en het helpen van mensen om met roken te stoppen.

In het Actieplan 2006 zetten de betrokken organisaties vooral in op intensivering van voorlichtingscampagnes en stoppen met roken interventies. De overheid zal een begin maken met de invoering van kleurenfoto's als onderdeel van de gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen.

Verhoging van minimumleeftijd, het verminderen van het aantal verkooppunten en de verhoging van de minimumverkoopprijs kunnen bijdragen dat minder jongeren gaan roken. Stoppers kunnen nu al gestimuleerd en ondersteund worden door hulpverleners. Voorlichting hierover kan nog geïntensiveerd worden. Ook afspraken over rookvrije publieksruimtes spelen een belangrijke rol in het verder terugdringen van roken en meeroken. Concrete actieplannen hiervoor zullen door de betrokken partijen in de komende jaren verder worden uitgewerkt.

In juni 2005 hebben de betrokken organisaties in een intentieverklaring al aangegeven zich blijvend voor verder terugdringen van tabaksgebruik in te zetten. Met dit programma willen de gezondheidsfondsen zich nog meer inzetten om het roken terug te dringen.

"Van 28% naar 20% in 2010 is een forse stap, dat realiseren we ons ook", aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. "Maar het gaat om een stipje op de horizon, het is ver weg maar als we er met z'n allen de schouders onder zetten dan zullen we er komen.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.