Time : 10:41:54
Date : 09 March 2006
Sender Name: Glaxosmithkline

Aanvraag bij de Europese Unie voor het op de markt brengen vanCervarix, het GSK kandidaat-vaccin tegen baarmoederhalskanker

9 Maart 2006, Londen, VK, & Rixensart, België: GlaxoSmithKline (GSK) diende bij het European Agency for the Evaluation of Medicinal Products (EMEA) een aanvraag in voor het op de markt brengen van Cervarix TradeMark, het kandidaat-vaccin van de onderneming tegen baarmoederhalskanker.

Cervarix TradeMark werd ontwikkeld ter voorkoming van de besmetting door de twee meest voorkomende kanker veroorzakende types van het humaan papillomavirus (HPV), voornamelijk het HPV 16 en 18, die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 percent van de gevallen van baarmoederhalskanker over de hele wereld.

Uit klinische tests bleek dat Cervarix TradeMark als eerste voor 100% bescherming bood tegen de aanhoudende besmetting door zowel het HPV 16 als het HPV 18, alsook tegen de precancereuze letsels. Dezelfde tests leverden preliminair bewijs op van een nog ruimere bescherming tegen andere kanker veroorzakende HPV stammen, naast HPV 16 en 18. Cervarix TradeMark is samengesteld uit het vernieuwende adjuvant van een gedeponeerd handelsmerk, AS04, dat werd geselecteerd om te garanderen dat Cervarix TradeMark bij vrouwen een sterk en blijvend percentage antilichamen induceert.

Prof. Dr. Wiebren A. A. Tjalma van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen verklaart, "Naar mijn mening zal een HPV vaccinatie niet alleen de inbreuk op de gezondheid, veroorzaakt door baarmoederhalskanker, opmerkelijk verlagen, maar ook de angst wegnemen waaronder vrouwen lijden rond Pap-tests en in het bijzonder rond de abnormale resultaten ervan. Het heeft het potentieel om de gezondheid van vrouwen revolutionair te verbeteren. Een vaccin tegen baarmoederhalskanker is voor vrouwen een belangrijke vernieuwing en een stap vooruit in de ontwikkeling."

Hugues Bogaerts, Vice-President "Worldwide Medical" van GSK Biologicals België merkt op dat, "De huidige aanvraag voor Cervarix TradeMark een belangrijke mijlpaal is voor vrouwen overal ter wereld. We ontwikkelden dit vaccin om alle vrouwen levenslang te kunnen voorzien van de hoogst mogelijke bescherming tegen baarmoederhalskanker en verheugen ons over de vooruitgang die we boeken om het vaccin op de markt te brengen. Onze inspanningen tonen het engagement van GSK aan om vernieuwende producten te ontwikkelen die een belangrijke invloed hebben op het voorkomen van een voor vrouwen levensbedreigende ziekte."
Gereguleerde aanvragen door GSK voor Cervarix TradeMark zullen vanaf maart 2006 volgen in Australië, delen van Azië en Latijns-Amerika, waarna tegen einde 2006 tevens een aanvraag zal worden ingediend bij het US Food and Drug Administration (FDA).

Nota voor uitgevers:

Over Cervarix

Cervarix TradeMark werd ontwikkeld ter voorkoming van de besmetting door de twee meest voorkomende kanker veroorzakende types van het humaan papillomavirus (HPV), voornamelijk het HPV 16 en 18. Klinische tests toonden aan dat Cervarix uitstekende bescherming bood tegen aanhoudende besmetting van zowel het HPV 16 als het HPV 18 en de daarmee gepaard gaande precancereuze letsels.2 Cervarix TradeMark is samengesteld uit het vernieuwende adjuvant van een gedeponeerd handelsmerk AS04, geselecteerd om te garanderen dat Cervarix TradeMark bij vrouwen een sterk en blijvend percentage antilichamen induceert.

Over HPV en baarmoederhalskanker

HPV besmetting komt vrij vaak voor. Elke seksueel actieve vrouw loopt het risico op besmetting door een type HPV dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Hoewel verschillende kanker veroorzakende types HPV bestaan, blijven het HPV 16 en 18 verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van alle baarmoederhalskankers over de hele wereld.1 Baarmoederhalskanker is wereldwijd een uiterst belangrijk gezondheidsprobleem, met zo goed als 500,000 nieuwe gevallen per jaar, verspreid over de hele wereld. Het is de tweede meest voorkomende vorm van kanker ­ en de derde dodelijke vorm van kanker ­ bij vrouwen overal ter wereld. Jaarlijks sterven naar schatting zo'n 270.000 vrouwen aan deze ziekte, en bij vrouwen in de ontwikkelingslanden is het de belangrijkste dodelijke vorm van kanker.

Over GlaxoSmithKline en GlaxoSmithKline Biologicals

Tijdens de komende vijf jaar, is GSK van plan meer belangrijke vaccins te lanceren: een vaccin tegen het rotavirus, een vaccin ter voorkoming van pneumokokkeninfecties, een verbeterd griepvaccin voor ouderen, en een meningitis combinatievaccin voor kinderen.

GlaxoSmithKline, één van de wereldleiders op het vlak van de farmaceutische industrie en de welzijnszorg gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, verbindt zich ertoe de kwaliteit van het menselijk leven te verbeteren door mensen in staat te stellen meer te doen, zich beter te voelen en langer te leven. Voor meer informatie over deze onderneming kan u gaan kijken op www.gsk.com.

GSK Biologicals (GSK Bio), één van de wereldproducenten van vaccins, ligt in het Belgische Rixensart, het centrum van alle GlaxoSmithKline's activiteiten op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins. GSK Bio stelt meer dan 1.500 onderzoekswetenschappers te werk die zich volledig wijden aan de ontdekking van nieuwe vaccins en de ontwikkeling van meer betaalbare en praktische combinatievaccins om infecties te vermijden die wereldwijd ernstige medische problemen veroorzaken. In 2005 verdeelde GSK Bio meer dan 1,2 miljard doses vaccins in 165 landen, zowel industriële als ontwikkelingslanden, dit is een gemiddelde van meer dan 3 miljoen doses per dag.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met:

UK Media enquiries:
Philip Thomson

+44 20 8047 5502
Chris Hunter-Ward

+44 20 8047 5502
Alice Hunt+44 20 8047 5502

GSK Biologicals:
Monika Maciulyte +32 2 656 9216
Pascal Barollier +32 478 259 208

Referenties:


1.De Villier EM, Heterogenicity of the Human Papilloma virus infections. J Clin Virology 189; 63: 4898-903


2.Harper DM, Franco EL, Wheeler C, Ferris DG, Jenkins D, Schuind A, Zahaf T, Innis B, Naud P, De Carvalho NS, Roteli-Martins CM, Teixeira J, Blatter MM, Korn AP, Quint W, Dubin G. Efficacy of a bivalent L1 virus-like particle vaccine in prevention of infection with human papillomavirus types 16 and 18 in young women: a randomised controlled trial. Lancet 2004; 364: 1757-1765.


3. Dubin G et al. Cross-protection against persistent HPV infection, abnormal cytology and CIN associated with HPV-16 and 18 related HPV types by a HPV 16/18 L1 virus-like particle vaccine.


4. Ferlay J, Bray P, Pizani P, Parkin DM. Cancer incidence, mortality and prevalence worldwide. Available at: GLOBOCAN 2002. Accessed September 20, 2005