Programma Elektronische Provincies


Noord-Holland bereikbaar (maart 2006)

De website www.nhbereikbaar.nl biedt bezoekers een overzicht van alle werkzaamheden en evenementen in Noord-Holland. De site is een initiatief van de provincie en geeft actuele verkeersinformatie over gehele of gedeeltelijke wegafsluitingen en omleidingen op rijks -en provinciale wegen in Noord-Holland.

Start
Het Verkeerscoördinatiepunt van de provincie Noord-Holland startte het project met de aanstelling van een verkeerscoördinator in de regio's Noord en Zuid. De verkeersmanager zat centraal in Haarlem. Na deskresearch en 50 interviews werd besloten dat er een database moest komen waarin alle wegwerkzaamheden en evenementen konden worden opgeslagen. Rijkswaterstaat had al een systeem: Meldwerk, via het netwerk van het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Dit netwerk had geen ruimte om bij aan te haken. Bureau Stadsregie Amsterdam had het systeem IVV Webgids, gebouwd door Fugro-Inpark. Dit systeem bestond uit één database die werd gebruikt voor interne afstemming en om weggebruikers via internet te informeren. De stadsregisseur van Amsterdam zag de meerwaarde van het Verkeerscoördinatiepunt, dus had geen bezwaar dat de provincie de opgebouwde kennis van Fugro-Inpark gebruikte.

VCP-GIS systeem

Fugro-Inpark bouwde voor de provincie het VCP-GIS systeem. Het VCP-GIS bestaat uit een Invoer-, een Raadpleeg-, een Presentatie- en sinds kort een Internetmodule. De eerste drie modules zijn uitsluitend intern te bekijken. De internetmodule is voor iedereen toegankelijk via www.nhbereikbaar.nl

De Invoermodule wordt alleen gevuld door de verkeerscoördinatoren. Dat voorkomt vervuiling van het systeem. Verder zijn zij plaatselijk bekend en zijn de 'spin in het web' binnen de regio. De Invoermodule heeft een veld 'wegwerkzaamheden' en 'evenementen'. Het systeem is voorbereid op een veld 'vaarwegen'. Om makkelijk data uit te wisselen is als basis het Nationale Wegenbestand gekozen. In het systeem zit een Controlefunctie. Als een activiteit ingevoerd wordt op een wegvak waar al iets plaatsvindt, geeft het systeem een signaal. Zo ziet de verkeerscoördinator dat er een knelpunt is en wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een weg wordt afgesloten waar een omleiding overheen gaat, of dat een wielerronde vast komt te staan voor een burg in onderhoud. Een project wordt gekoppeld aan een wegvak, data en tijdstippen en aan de projectleider, uitvoerder en kantonnier van dat wegvak. Het systeem is gekoppeld aan het personeelsbestand, dus zijn altijd de juiste adresgegevens van die personen beschikbaar. De projecten worden op: 'voorlopig, definitief, in uitvoering of gereed' gezet.

De Raadpleegmodule is een administratief overzicht dat via Intranet door alle provinciale medewerkers gebruikt wordt. Men kan alle projecten en evenementen bekijken, of een selectie van een bepaalde weg(vak) of data maken. Projectleiders kunnen zelf zien of op de door hen gewenste data al activiteiten plaatsvinden op die weg of dat wegvak. Ook kunnen ze zien of in de periode daarvoor of daarna activiteiten plaatsvinden waar ze bij kunnen aanhaken (werk met werk maken). Nadeel van de Raadpleegmodule is dat men één weg(vak) per keer kan bekijken, dus niet wat er in de omgeving gebeurt.

De Presentatiemodule is het eigenlijke Geografische Informatie Systeem (GIS). Het is een kaart van Noord-Holland, waarop in rood de stremmingen staan aangegeven, in blauw de hinder en in groen de omleidingen. Via aanklikken van de rode, blauwe of groene wegvakken, wordt de achtergrondinformatie van dat project zichtbaar. Ook dit systeem is via Intranet beschikbaar voor alle medewerkers van de provincie.

www.nhbereikbaar.nl
De statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer was enthousiast over het Verkeerscoördinatiepunt en het VCP-GIS systeem. De commissie vroeg zich echter af, wat de burger er aan had. Er moest een internetsite worden ontwikkeld om de burgers/weggebruikers te informeren. Aangezien het VCP-GIS systeem hierop was voorbereidt, leek dit een eenvoudige opdracht. Maar bij het opstellen van de functionele eisen bleek het voor de burger niet te begrijpen zou zijn als hij of zij een kaart van Noord-Holland zou zien met daarop alleen provinciale wegen. In overleg met Rijkswaterstaat Noord-Holland werd besloten een site te ontwikkelen waarop zowel de werkzaamheden op provinciale als op rijkswegen zouden staan, met de mogelijkheid de site verder uit te breiden met informatie van alle Noord-Hollandse wegbeheerders. Hiervoor zijn de databestanden van rijk en provincie gekoppeld. Vanwege de uitbreiding naar een algemene Noord-Hollandse site is de huisstijl neutraal. De site www.nhbereikbaar.nl is sinds september 2005 operationeel. De maandelijkse 11.000 bezoekers tonen de behoefte aan.

Toekomstige ontwikkelingen
Eén website voor heel Noord-Holland
www.nhbereikbaar.nl wordt in de loop van 2006 uitgebreid met data van andere wegbeheerders. Hebben gemeenten al een databron waar wegwerkzaamheden in staan, zal deze gekoppeld worden met de site. Voor wegbeheerders die nog geen systeem hebben, bieden rijk en provincie aan dit via de site bij te houden. Voor de wegbeheerders is dit interessant: zij kunnen burgers via de site informeren over wegwerkzaamheden, maar zien ook wat andere wegbeheerders van plan zijn. Dat geeft een betere afstemming. Ook vanuit de hulpverleners, transportsector en bedrijfsleven komen enthousiaste reacties. Die kunnen vanaf Den Helder tot Hilversum op één site zien wat er waar op de weg gebeurt.

Meer informatie:
Provincie Noord-Holland, Arthur Rietkerk, tel. 023-5145380, rietkerka@noord-holland.nl
Rijkswaterstaat Noord-Holland, Hans Lamers, tel. 023-5301732, j.a.v.lamers@dnh.rws.minvenw.nl