Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 9 maart 2006, no. 63

Internet incidentregistratiesysteemmoet winkelcriminaliteit verminderen

Eindhovense winkeliers gaan dieven te lijf met computer

Vanaf donderdag 9 maart kunnen winkeliers in Eindhoven gebruik maken van een nieuw middel om winkelcriminaliteit tegen te gaan. Die dag gaat WeBM (Winkelcentrum en Bedrijvenpark Meldingensysteem) van start. WeBM is een internet incidentregistratiesysteem, dat nieuw ontwikkeld is door ondernemers, Politie en Justitie in opdrachten van de gemeenten Utrecht en Eindhoven. Het is voor het eerst in Nederland dat winkeliers op deze schaal via zoân systeem informatie over winkeldieven kunnen uitwisselen.

Vooralsnog is de inzet van het computersysteem in Eindhoven beperkt tot drie winkelgebieden, Vaartbroek, Kerkstraat-Catharinaplein en Woenselsemarkt/ Kruisstraat. Ondernemers uit deze winkelgebieden die zich hebben aangemeld kunnen vanaf 9 maart (gratis) gebruik maken van WeBM via internet. Via hun winkeliersvereniging hebben ze een individuele toegangscode gekregen.

Winkeliers kunnen via internet winkeldiefstallen, vernielingen, inbraken en onveilige situaties laten registreren die in hun onderneming plaatsvinden. Ook individuele en collectieve winkelontzeggingen die zijn opgelegd, worden geregistreerd. In elk winkelgebied is er een beheerder die de gegevens van incidenten invoert in WeBM. Ook de ondernomen acties van politie en justitie en het vervolg daarop worden in het systeem geregistreerd.

Verder is in WeBM de volgende informatie beschikbaar:
- waarschuwing over winkeldieven en veelplegers die actief zijn in het betreffende winkelgebied;

- beschikbaar beeldmateriaal van notoire overlastveroorzakers;
- overzicht van (recente) incidenten van winkelcriminaliteit;
- informatie over de afhandeling van deze incidenten door politie en justitie;

- statistieken over winkelcriminaliteit in het winkelgebied.

Wanneer WeBM in Vaartbroek, Kerkstraat-Catharinaplein en Woenselsemarkt/Kruisstraat succesvol blijkt, wordt het systeem in heel Eindhoven ingezet.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven