Ingezonden persbericht


Persbericht
Zaanstad, 9 maart 2006

Onderzoek kwaliteit bedrijventerreinen Zaanstad

In de gemeente Zaanstad is de kwaliteit van de bedrijventerreinen Molletjesveer, Assendelft-Noord en Noorderveld geanalyseerd. De gemeente en het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) hebben deze analyse uitgevoerd in samenwerking met Bureau Stedelijke Planning bv uit Gouda. Dankzij het onderzoek hebben de gemeente en het ROA nu een helder beeld van de huidige situatie en ontwikkelingsmogelijkheden. De komende periode steken gemeente en ondernemers veel energie in kwaliteitsbehoud en verbetering van de terreinen. Daarmee krijgen de Zaanse economie en het vestigingsklimaat in de Amsterdamse regio een positieve impuls.

Zaanstad wil haar economische structuur versterken en de werkgelegenheid vergroten. ROA wenst de internationale concurrentiepositie van de regio te versterken. Het is daarom belangrijk dat de bestaande bedrijventerreinen goed functioneren. Het ROA en Zaanstad hebben in samenwerking met Bureau Stedelijke Planning de kwaliteit van de bedrijventerreinen Molletjesveer, Noorderveld en Assendelft-Noord geanalyseerd. Deze analyse maakt deel uit van de monitor vitaliteit en potentie bedrijventerreinen die voor Zaanstad-Noord is uitgevoerd. Dankzij de monitor hebben de gemeente en het ROA een helder beeld van de huidige situatie en de ontwikkelingsmogelijkheden. De komende periode onderneemt de gemeente in samenwerking met ondernemers gezamenlijk actie om de kwaliteit de bedrijventerreinen te behouden en waar nodig te verbeteren. Sterke punten die uit het onderzoek naar voren kwamen van Molletjesveer zijn de externe bereikbaarheid via de weg en de goede toegankelijkheid van het terrein via de drie entrees. Noorderveld is een modern terrein in ontwikkeling waar nog voldoende ruimte beschikbaar is voor bestaande en nieuwe bedrijven om zich te vestigen. Ook op het gebied van ICT- en parkeervoorzieningen scoort dit terrein goed. Assendelft-Noord scoort met name goed op de gunstige ligging en voldoende parkeergelegenheid.

Op basis van de monitor zijn ook actiepunten geformuleerd en aanbevelingen gedaan. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de uitstraling van de openbare ruimte en de gebouwen en de sociale- en verkeersveiligheid. Om de kwaliteit op lange termijn te behouden zal bovendien parkmanagement worden ingevoerd. De komende maanden wil de gemeente een Plan van Uitvoering opstellen voor de revitalisering van Molletjesveer en Assendelft-Noord. De monitor vitaliteit en potentie bedrijventerreinen Zaanstad-Noord vormt hiervoor de basis. Doordat de monitor iedere twee jaar plaats vindt ontstaat helder inzicht van het effect van de genomen maatregelen. Dit leidt tot leereffecten en biedt daardoor meerwaarde voor andere bedrijventerreinen in de regio.

Profiel Bureau Stedelijke Planning
Bureau Stedelijke Planning bv is inmiddels acht jaar actief binnen het planvormingsproces van de stedelijke ruimte. Het in Gouda gevestigde bureau adviseert en onderzoekt op het gebied van ruimtelijke economie, centrumontwikkeling, stedelijke vernieuwing, bedrijfshuisvesting, wonen, winkels en cultuurhistorie. Het bureau adviseert zowel de gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid als marktpartijen zoals projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties.