Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
9 maart 2006

Wat de vastgoedmarkt van de Herengracht kan leren

Prof. Dr. Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (Universiteit Maastricht), kwam op 3 en 5 maart uitgebreid aan het woord in de Amerikaanse kwaliteitskranten International Herald Tribune en de New York Times. Eichholtz bestudeerde de waarde van vastgoed aan de Herengracht gedurende bijna vier eeuwen. Zijn werk, de 'Herengracht Index' wordt in het artikel een 'toetssteen in recente discussies over de vastgoedprijzen' genoemd.

Eichholtz stelde vast dat de kwaliteit van de gebouwen aan de Herengracht constant een hoog niveau heeft behouden. Dat maakt deze straat een uitgelezen kans voor een lange-termijn index van huisprijzen. Eichholtz begon zijn onderzoek vanuit een gevoel van frustratie: "De meeste onderzoeken op vastgoedgebied spreken van een lange-termijn studie als ze terugkijken over twintig jaar. Dat vond ik te kort. Volgens mij moet je veel verder teruggaan om een goed beeld te krijgen van de resultaten op de huizenmarkt."

Het belangrijkste van Eichholtz's werk is dat het de grondregel van de vastgoeddeskundigen tegenspreekt: "De mythe bestaat dat vastgoedprijzen met de tijd beduidend stijgen en dat dit vooral geldt voor centrale locaties in steden. De gegevens die ik uit de Herengrachtstudie haalde, bleken die mythe tegen te spreken. De huizenmarkt bleek enkele keren volledig in elkaar te klappen. Bijvoorbeeld in het midden van de zeventiende eeuw, toen Nederlanders hevig speculeerden op de financiële markt en min of meer tegelijkertijd de pest uitbrak. De huizenprijzen daalden in die periode met 37%. De gemiddelde werkelijke prijsstijging na de Tweede Wereldoorlog is ongeveer 3,2% per jaar. Toch is de reële waarde van de index in 1973 maar twee keer zo hoog als in 1628. De geschiedenis van de Herengracht leert ons dat je niet kunt uitgaan van gegarandeerde stijgingen in vastgoedprijzen door de jaren heen."

Tegelijk met Piet Eichholtz werd prof. dr. Robert Shiller, vermaard econoom aan Yale University, geïnterviewd. Shiller citeerde Eichholtz's 'Herengracht Index' eerder in zijn bestseller 'Irrational Exuberance', waarin hij voorspelde dat de explosieve stijging op de aandelenmarkt ging eindigen.

Noot voor de pers:
De artikelen zijn te lezen op:
International Herald Tribune: http://www.iht.com/articles/2006/03/03/news/tulips.php New York Times: Amsterdam House: This Very, Very Old House Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Piet Eichholtz, Tel.: + 31 43 388 36 48 of + 31 43 388 38 38, e-mail p.eichholtz@FINANCE.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/