ABN AMRO

Amsterdam/Den Haag, 9 maart 2006

Spelend leren ondernemen op de basisschool

Stichting Jong Ondernemen en ABN AMRO laten leerlingen uit groep 8 van de basisschool kennismaken met ondernemerschap. De stichting heeft hiervoor het spel Kids in Bizz ontwikkeld, dat gratis wordt aangeboden aan alle basisscholen in Nederland. Bij het ontplooien van gevoel voor ondernemen is het namelijk van belang zo jong mogelijk te beginnen door `learning by doing'. ABN AMRO is hoofdsponsor van het spel en zet kennis en kunde van bankvrijwilligers in om het talent van kinderen en jongeren op het gebied van ondernemen te ontwikkelen.

Ondernemerschap is van groot belang voor de Nederlandse economie en de internationale concurrentiepositie van Nederland. Er is een duidelijk positief verband tussen ondernemerschap en werkgelegenheid, productiviteit, innovatie en duurzame economische groei. Han de Ruiter, directeur MKB ABN AMRO: "Startende ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan de groei van de economie. Echter 60 tot 70% van de starters geeft aan dat hun opleiding niet heeft bijgedragen aan het aanleren van een ondernemende houding. Onze cultuur moet ondernemender gemaakt worden. Dit bereik je door aan de wortel te beginnen, door meer aandacht te besteden aan ondernemerschap in het onderwijs en het aanleren van ondernemersvaardigheden."

Kinderen uit groep 8 kunnen gedurende vijf dagdelen een bedrijf opzetten. Het gaat hierbij om echte producten en echt geld. In die vijf dagen maken de kinderen kennis met een aantal facetten uit het bedrijfsleven. Elke dag staat in het teken van een bepaald onderwerp: marktonderzoek, marketing, productie, verkoop en financiën. Het spel wordt begeleid door de leerkracht en door een zakelijke begeleider van ABN AMRO die dat op vrijwillige basis doet. Aan het einde van het spel wordt de winst die de bedrijfjes gemaakt hebben, geschonken aan een door de leerlingen gekozen goed doel.

Jong Ondernemen is een ideële en onafhankelijke stichting die zich zonder winstoogmerk richt op het bevorderen van ondernemerschap. Jong Ondernemen is in 1990 opgericht door ABN AMRO en VNO-NCW, in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, de Kamers van Koophandel en de NOvAA. Naast het basisonderwijs heeft Jong Ondernemen ook onderwijsconcepten voor het VMBO, MBO en HBO, met als uitgangspunt leerlingen en studenten tijdens hun studie ondernemersvaardigheden te laten ontwikkelen op basis van `learning by doing'.

Perscontacten:
Jong Ondernemen: (070) 349 0150
ABN AMRO : (020) 628 89 00


---- --