Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr 018, 9 maart 2006

Wageningen Universiteits Fonds

Wageningse persprijs voor freelancejournalist peter de jaeger

Ir. Peter de Jaeger is de winnaar van de Persprijs 2006 die het Wageningen Universiteits Fonds vierjaarlijks uitlooft. De freelancejournalist ontvangt de prijs, een oorkonde en 2500 euro, vanwege zijn kwalitatief hoogstaande artikelen in dagbladen en tijdschriften over zeer uiteenlopende 'Wageningse' onderwerpen. De prijs is hem tijdens de viering van de dies natalis van Wageningen Universiteit op 9 maart uitgereikt. De jury maakte een keuze uit veertien inzendingen.

In het juryrapport looft de jury de laureaat voor zijn journalistiek hoogwaardige artikelen over de Wageningse wetenschappen. 'Zijn werk getuigt van een diepgaande inleving in de materie zodat hij recht doet aan het gekozen onderwerp. Daartoe raadpleegt hij verschillende wetenschappelijke bronnen en benadert een onderwerp vanuit diverse invalshoeken. Zo weet hij diepgang met overzicht te combineren.' Volgens de jury maakt hij op een voortreffelijke wijze een vertaalslag van de Wageningse wetenschappen naar de samenleving. 'Een bijzonder knappe prestatie gezien het brede scala aan onderwerpen dat hij belicht'.

Peter de Jaeger (IJzendijke, Zeeland, 1955) studeerde in 1982 af aan Wageningen Universiteit (toentertijd Landbouwhogeschool geheten) in de 'Agrarische sociologie van de westerse gebieden'. Vanaf die tijd werkte hij als journalist/redacteur voor landbouwvakbladen zoals Boerderij, Boer en Tuinder en het Landbouwkundig Tijdschrift, waarvan hij ook enige jaren hoofdredacteur was. Sinds 1986 werkt hij als freelance journalist voor een grote diversiteit aan bladen, variërend van regionale dagbladen via de Geassocieerde Pers Diensten tot landelijke dagbladen als NRC Handelsblad en Trouw. Daarnaast publiceert hij in populair-wetenschappelijke tijdschriften waaronder Eos-magazine, dat in Vlaanderen wordt uitgegeven, Intermediair en Internationale Samenwerking. Ook heeft hij een aantal boeken op zijn naam staan.

De Persprijs is een vierjaarlijkse prijs van het Wageningen Universiteits Fonds en honoreert sinds 1978 de beste populair-wetenschappelijke uitingen die de kennisvelden van Wageningen UR, zoals voeding, agrosystemen en de groene ruimte, toegankelijk maken voor een breed publiek.

Het Wageningen Universiteits Fonds stelt zich ten doel 'het bevorderen van de bloei van Wageningen Universiteit'. In dat kader reikt het fonds bij gelegenheid van de dies natalis van de Universiteit (9 maart) telkens één specifieke prijs uit. Naast de Persprijs zijn er de Ondernemersprijs, de Onderzoeksprijs en de Outstanding Alumnus Award.