Provincie Noord-Brabant


---

|Datum         |
|9 maart 2006  |
|              |
|              |

Perstoelichting Visie Openbaar Vervoer 2006 Noord-Brabant

Uitnodiging voor de pers

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben een ontwerp vastgesteld van de Visie Openbaar Vervoer voor 2006 en de jaren daarna. Gedeputeerde Eric Janse de Jonge zal deze visie mondeling toelichten voor de pers op vrijdag 10 maart, om 14.00 uur in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch.

Belangrijke accenten in het nieuwe beleid zijn:
. garanties voor het niveau van het Openbaar Vervoer op het platteland.
. Een standaardvoorzieningenniveau per gebied
. Investeringen om steden beter te ontsluiten

Kernbegrippen in de visie zijn "Schoon, bereikbaar en sociaal".

De financiële basis voor de plannen is gezond. Als er vanuit Den Haag geen wezenlijke veranderingen komen, zijn de plannen ook financieel haalbaar. Ook andere factoren spelen daarbij een rol. Zoals de introductie van de chipcard in 2008. Maar uiteraard ook de ontwikkeling van het aantal reizigers. De provincie gaat uit van groei van het aantal reizigers dat gebruik maakt van het Openbaar Vervoer.
Om dit te bevorderen onderneemt de provincie diverse acties om het aantal reizigers op te voeren zoals verbeteringen van het bestaande netwerk. Zo zal een Netwerkanalyse Brabantstad worden gemaakt.
Ook wordt gewerkt aan betere afstemming van de diverse vervoersystemen. Daarnaast wordt gekeken naar stimulerende maatregelen zoals het verlagen van het tarief voor speciale doelgroepen. Nieuw is bijvoorbeeld het idee om korting te geven op busvervoer van en naar bedrijventerreinen tijdens de spits.

Op basis van de Visie Openbaar vervoer 2006, wordt nu gewerkt aan het opstellen van een uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen en acties. Ook de noodzakelijke investeringen zijn daarin opgenomen.Begin mei houdt de Commissie Economie & Mobiliteit een hoorzitting over het aangepaste beleid. Het nieuwe beleid heeft een verwachte looptijd van 5 à 10 jaar.

Voor het bijwonen van de toelichting kunt u zich aanmelden bij mw. E. Link-Braun, 073 6812177