Hoogheemraadschap van Rijnland


Rijnland int dwangsom Schiphol

Persbericht 9 maart 2006

Het hoogheemraadschap van Rijnland is vandaag overgegaan tot het innen van een dwangsom van 300.000 euro van Schiphol. Aanleiding is het feit dat bij een van de meetpunten het zuurstofgehalte in het oppervlaktewater rond de luchthaven in de nacht van 6 op 7 maart onder de minimale waarde van drie milligram per liter is gebleven. Het lage zuurstofgehalte is het gevolg van het gebruik van glycol.

Begin februari heeft Rijnland aan Schiphol te kennen gegeven dat de luchthaven maatregelen moest nemen tegen zuurstofloosheid van het oppervlaktewater, door een dwangsom op te leggen. Vervolgens heeft Schiphol een groot aantal maatregelen getroffen. Bij controle is gebleken dat de luchthaven bij een van de meetpunten in de nacht van 6 op 7 maart niet aan de voorwaarden heeft voldaan.

Als ondergrens hanteert het hoogheemraadschap een waarde van drie mg zuurstof per liter water, bij een lager zuurstofgehalte treedt vissterfte op. Inmiddels zijn de zuurstofwaarden weer boven drie milligram per liter gestegen.

Rijnland heeft sinds begin februari voortdurend het zuurstofgehalte gemeten. De komende tijd blijft het hoogheemraadschap de metingen voortzetten.

De zuurstofloosheid is het gevolg van glycol in het oppervlaktewater. Glycol is een middel dat gebruikt wordt om vliegtuigen bij de start ijsvrij te houden.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063401