GroenLinks

Minder bureaucratie bij toepassen financieel reglement

9 maart 2006

Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is de herziening van het financieel reglement van de EU in 2002 iets te ver door geschoten. De destijds broodnodige aanscherping van de regels kwam er nadat de Europese Commissie in 1999 was afgetreden na serieus wanbeheer van Europese gelden.

De herziening van de begrotingsregels heeft volgens Buitenweg echter ook geleid tot overdreven bureaucratie voor aanvragers van subsidies en daar zijn vooral niet-gouvernementele organisaties (NGO's) de dupe van. De aandacht is bij subsidie-aanvragen tegenwoordig voornamelijk gericht op formele selectiecriteria en niet op de inhoud van projecten. Ook moet een NGO bij elke subsidie-aanvraag keer op keer dezelfde documenten aanleveren. "Het opzetten van een database zou dit heel makkelijk kunnen versimpelen," aldus Kathalijne Buitenweg. "De regelgeving is veel te ingewikkeld geworden en als zelfs de ambtenaren deze niet eenduidig weten toe te passen of te interpreteren, dan is het zeker voor een buitenstaander niet meer te begrijpen."

Volgende week wordt in Straatsburg het financieel reglement aangepast. De groene fractie in het Europees Parlement met als woordvoerder Kathalijne Buitenweg steunt de opsteller van het rapport, de christen-democrate Graessle, in haar streven administratieve vereenvoudigingen aan te brengen.

Ook is ze verheugd dat de begrotingscommissie enkele aanvullende amendementen van de Groenen heeft aangenomen om NGO´s die sponsors buiten de EU-begroting om vinden niet te bestraffen met een automatische vermindering van de EU-subsidie. "Iedereen spreekt tegenwoordig over het verminderen van de regeldruk uit Europa, maar de aandacht gaat nog te eenzijdig naar de versimpeling van wetgeving die als hinderlijk voor de concurrentiekracht van meestal grote bedrijven wordt ervaren. Ook kleine bedrijven en non-profit organisaties moeten van administratieve lastenverlichting kunnen profiteren. De herziening van het financieel reglement is dus zeker geen puur technische kwestie maar essentieel om Europa gebruiksvriendelijker te maken," aldus Kathalijne Buitenweg.

«