Voedsel en Waren Autoriteit

VWA voert overleg over veilige kerstverlichting

09 maart 2006 - nieuwsbericht

De VWA hield op donderdag 2 maart een bijeenkomst met importeurs van kerstverlichting over de veiligheidseisen voor kerstverlichting. Zij plaatsen in deze periode hun opdrachten voor kerstverlichting bij de fabrikanten.

Bij de ontmoeting stonden de maatregelen centraal die de importeurs kunnen nemen om veilige producten, waaronder kerstverlichting, te verhandelen. De VWA voert in 2006 in samenwerking met de douane importcontroles en inspecties bij importeurs uit.

De VWA onderzoekt de veiligheid van kerstverlichting (en andere lichtsnoeren) op basis van het Warenwetbesluit Elektrotechnische Producten en de Europese Norm 61598. Mogelijke gevaren bij kerstverlichting zijn het aanraakbaar zijn van delen die onder spanning staan, beschadiging van contacten, kortsluiting en brand door oververhitting. Importinspecties in voorgaande jaren laten zien dat het veiligheidsniveau bij een aanzienlijk deel van de door de VWA onderzochte partijen kerstverlichting onvoldoende is. Onveilige kerstverlichting kan ernstige gevolgen hebben, waaronder brand in de woning.