Dienstenbond CNV

Stand van zaken Sociaal Plan NDC
09-03-2006

Enkele weken geleden hebben wij u op de hoogte gesteld van het feit dat de directie van de NDC een nieuw Sociaal Raamplan met de vakbonden wil afsluiten. Dit nieuwe Sociaal Raamplan is bedoeld om de financiële en sociale gevolgen van de reorganisaties in de komende twee jaar op te vangen. De onderhandelingen daarover zijn aan de gang en ik wil u graag op de hoogte houden van het verloop daarvan.

Voor het van start gaan van de onderhandelingen, zijn een tweetal reorganisaties in het bedrijf bekend gemaakt. Eerst de voorgenomen reorganisatie van de Prepress met een verlies van ca. 50 arbeidsplaatsen en daarna het voornemen om het NDC Grafisch Bedrijf volledig in Leeuwarden te vestigen. Bij de Prepress is grote onrust ontstaan over het grote aantal arbeidsplaatsen dat verloren gaat en ook boosheid omdat het de derde reorganisatie betreft in een beperkt aantal jaren. De betrokken medewerkers hebben het vizier vooral gericht op verzet tegen de gang van zaken en veel minder op het af te sluiten Sociaal Plan. Voor de verplaatsing van de drukkerij van Groningen naar Leeuwarden geldt dat in Groningen onrust is over de locatiekeuze. De betrokken medewerkers zijn van mening dat de NDC geen goede argumenten heeft om voor Leeuwarden als vestigingsplaats te kiezen en zijn bovendien van mening dat de financiële en sociale gevolgen voor de Groningers te groot zijn. Ook daar is het vizier gericht op verzet tegen de locatiekeuze van de NDC en veel minder op het Sociaal Plan.

Bij de andere afdelingen die in de komende jaren gereorganiseerd zullen worden, is men van mening dat er helemaal niet onderhandelt hoeft te worden voordat de exacte gevolgen van de reorganisaties bekend zijn.

Dat zijn moeilijke omstandigheden om als vakbond een wijs besluit te nemen over de verdere manier van optreden. Een Sociaal Raamplan is op zichzelf wenselijk, omdat er eenheid wordt gebracht in het sociaal beleid bij reorganisaties. Er wordt dan voorkomen dat de ene groep medewerkers er slechter van afkomt dan de andere. Door de beroerde timing van de directie, valt echter ook moeilijk te voorkomen dat medewerkers afspraken willen, die zijn toegesneden op de gevolgen voor henzelf. Het lijkt er bovendien op dat er op dit moment weinig draagvlak en acceptatie is voor de directiebesluiten. Bij veel mensen bestaat de indruk dat je met het afsluiten van een Sociaal Plan eigenlijk ook instemt met de reorganisaties.

Dat is echter niet het geval. De wet- en regelgeving in Nederland zit helaas zo in elkaar dat de vakbonden geen positie hebben om zich uit te spreken over het nut en de noodzaak van reorganisaties. Het is de taak van de ondernemingsraad om dat te doen. De OR moet beoordelen of de reorganisaties noodzakelijk zijn en moet bovendien beoordelen of het belang van werknemers niet te veel geschaad wordt door de directiebesluiten. De OR is terecht- van mening dat hij het uitonderhandelde Sociaal Plan nodig heeft om dat te kunnen beoordelen. Het is de taak van de vakbonden om regelingen tot stand te brengen om de gevolgen van reorganisaties op te vangen, die zich pas aandienen als de OR er mee instemt. Met andere woorden; uw op- en aanmerkingen over de reorganisatie zelf moet u tot de OR richten. Pas als de directie afwijkt van een advies van de OR, hebben de vakbonden de mogelijkheid om verzet te organiseren. Voor die tijd moet een Sociaal Raamplan tot stand komen.

De directie van de NDC heeft voor een dergelijk Sociaal Raamplan een aantal voorstellen gedaan, die door de bonden van de hand zijn gewezen. Het voorheen afgesloten Sociaal Raamplan NDC was, in vergelijking met andere bedrijven, uitstekend. De bonden willen dat dit Sociaal Raamplan zoveel mogelijk wordt voortgezet. Er zijn echter ook een aantal wijzigingen noodzakelijk. Wij hebben daartoe het volgende voorgesteld:

1. Het Sociaal Raamplan omvat de minimale regelingen bij reorganisaties. Per reorganisatie wordt onderhandelt over de vraag of het Sociaal Raamplan voldoende tegemoet komt aan de gevolgen voor medewerkers.

2. In verband met gewijzigde wet-, en regelgeving dient er een nieuwe vorm gevonden te worden voor een ouderenregeling, bijvoorbeeld door 60 plussers met een regeling alsnog gebruik te laten maken van de VUT.

3. De bonden willen een goede vrijwillig vertrekregeling om natuurlijk verloop te stimuleren.

4. Er moeten extra mogelijkheden zijn voor medewerkers van 55 jaar en ouder. Deze groep werknemers wordt door gewijzigde sociale zekerheid bijzonder gedupeerd.

5. Concrete en controleerbare afspraken over de begeleiding naar ander werk en de inhoudelijke werkwijze van een mobiliteitsbureau.
6. Een goede en blijvende regeling voor reiskosten en reistijdcompensatie bij wijziging van standplaats.

Begin volgende week wordt er opnieuw onderhandelt, waarbij we uiteraard proberen er uit te komen. Het is ook van belang om snel duidelijkheid te geven. Natuurlijk is het ook van belang dat uw onderhandelaar uw mening over de voorgestelde regelingen kent. Het wordt dan ook bijzonder op prijs gesteld, als u uw mening geeft. U kunt mijn kantoor bereiken op nummer 0512-583 440 of u kunt mij een e-mail sturen op s.vandervelde@cnvdibo.nl