Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 maart 2006


PvdA: Strafrecht is geen kansspel


'Het strafrecht is geen kansspel'. Dat zei PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen tijdens het debat over de 'verruiming van de mogelijkheden tot opsporing en vervolging van terroristische misdrijven'. Wolfsen roept de bewindslieden Remkes en Donner op niet te lichtzinnig met het strafrecht om te gaan.


'We moeten echt voorkomen dat groepen mensen of onze Islamitische inwoners, want daar spreekt men in dit verband bijna altijd over, denken dat er op lichtvaardige wijze en mogelijk zelfs bewust in strijd met de wet gebruik wordt gemaakt van opsporingsbevoegdheden.
Dat kan niet en dat mag niet. Bovendien tast het veel te lichtvaardig mensen voor de rechter slepen het gezag van de rechtspraak aan. Dat moeten we niet hebben.', aldus PvdA-woordvoerder Wolfsen.


De PvdA hecht zeer aan alles wat met het voorkomen van terroristische activiteiten te maken heeft, maar het is geen obsessie. Dat betekent dat de PvdA nooit zonder vragen en discussie klakkeloos akkoord gaat met nieuw beleid of nieuwe wetgeving met repressieve kanten.


De PvdA allesbehalve naïef. De voedingsbodem bestrijden is beter dan het daarop groeiende te kappen. Maar de PvdA ziet de realiteit onder ogen en stelt dan ook vast dat al het preventieve werk lang niet altijd succesvol is. Om bij dreigend gevaar tijdig te kunnen ingrijpen is wetgeving zeer belangrijk. De PvdA staat dan ook niet negatief tegenover aanpassing van de wetgeving, maar tekent daar wel bij aan dat er grenzen zijn aan de verruiming van bevoegdheden. Daarom heeft de PvdA op dit moment nog de nodige kritische vragen bij dit voorstel.