Radboud Universiteit Nijmegen


Magnetronstraling verbetert chemotherapie

Minder kans op terugkeer blaaskanker

Een nieuw medicijn en warmtetherapie maken de kans op terugkeer van blaaskanker aanzienlijk kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van Toine van der Heijden, uroloog in opleiding aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Vooral patiënten met een middelhoog en hoog risico op terugkeer van de ziekte profiteren van deze nieuwe methoden.

In een vroeg stadium is blaaskanker meestal goed te behandelen. Daarna keert de tumor vaak niet meer terug. Bij meer ernstige vormen van blaaskanker krijgt echter 50 tot 85 procent van de patiënten na de behandeling opnieuw een tumor, die bovendien kwaadaardiger kan worden. Volgens Toine van der Heijden, uroloog in opleiding aan het UMC St Radboud en momenteel werkzaam in het CWZ Nijmegen, kan dit percentage naar beneden.

Bij patiënten met oppervlakkige blaaskanker wordt eerst de tumor verwijderd. Van der Heijden: "Om de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen spoelen we de blaas daarna met een chemisch middel - chemotherapie - of BCG - immunotherapie. BCG is een vaccin tegen tuberculose en bevat bacillen die het immuunsysteem activeren. Chemotherapie werkt minder goed dan BCG, maar BCG heeft veel meer en veel ernstigere bijwerkingen waaraan mensen in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs kunnen overlijden."

Nieuwe chemo, warme chemo
Voor patiënten met een middelhoog risico lijkt het nieuwe middel EOquin bijzonder geschikt. Van der Heijden: "In ons onderzoek verdween de tumor bij 67 procent van de patiënten die we behandelden met EOquin. Vergeleken met andere middelen is dat heel erg goed." Voor de patiënten met een hoog risico blaastumor is volgens Van der Heijden een goed alternatief voor BCG beschikbaar: traditionele chemotherapie gecombineerd met warmtetherapie: "Verwarmen we de blaaswand van binnenuit met microgolven - die we ook gebruiken in de magnetron - dan zijn de resultaten met standaard chemo gelijk of zelfs beter dan met BCG, maar zónder de bekende ernstige bijwerkingen."

Toine van der Heijden promoveert donderdag 9 maart 2006 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift `New treatment strategies for superficial bladder cancer'.

(Bron bericht: Staf communicatie, UMC St Radboud)