Gemeente Den Haag

Het college van B&W van Den Haag wil dat de gemeente ook in de toekomst eigenaar blijft van de infrastructuur en de gebouwen van HTM personenvervoer NV. Op voorstel van de Haagse wethouder van financiën en cultuur drs. Else L.van Dijk-Staats wil het college daarom de gebouwen en infrastructuur (rails etc.) onderbrengen in een aparte vennootschap waarvan de aandelen voor 100% in handen van de gemeente blijven.

Om de door het Kabinet opgelegde marktwerking in het openbaar vervoer mogelijk te maken zal na de oprichting van deze aparte vennootschap een meerderheidsbelang van 55 % van de aandelen van het vervoersbedrijf worden verkocht. HTM kan daarna volgens de gestelde voorwaarden van het ministerie vanaf 1 maart 2007 meedingen naar vervoersconcessies.

Dit voorstel van het college is een direct gevolg van de Wet Personenvervoer 2000. Volgens deze wet is er sprake van onverenigbare belangen indien een gemeente zowel eigenaar is van een bedrijf dat meedingt naar een concessie en tegelijkertijd ook een belangrijke stem heeft in de aanbesteding van die concessie.

De gemeente Den Haag kiest met dit voorstel voor beïnvloeding van de kwaliteit van het openbaar vervoer via het opdrachtgeverschap (aanbesteding van de concessie).
Het voorstel van het college dient nog te worden besproken en goedgekeurd door de Haagse gemeenteraad.