Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 7 maart 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 7 maart 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Verlenging overeenkomst RijnstreekHopper

De Vier Gewesten blijft tot 1 januari 2010 het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer in de Rijnstreek verzorgen. De huidige overeenkomst loopt tot 1 januari 2007, met een optie op nog eens drie jaar. Die optie wordt nu gelicht, zo zijn de provincie en de exploitant, de Vier Gewesten, overeengekomen.

Doelstelling windenergie verhogen

Zuid-Holland moet 350 megawatt windenergie hebben gerealiseerd in 2015. Dat stellen GS voor aan Provinciale Staten (PS). De huidige doelstelling is tenminste 250 megawatt in 2010. Tot dusver is er 188 megawatt gerealiseerd. "Het gaat voorspoedig," aldus gedeputeerde Erik van Heijningen, "vooral ook dankzij de medewerking van de gemeenten."Lees het hele persbericht.

Voortgang samenwerking Zuid-Hollandse omroepen

De twee regionale omroepen in Zuid-Holland gaan samenwerken op drie terreinen: reclame, faciliteiten en projecten. Hierdoor besparen zij de komende drie jaar naar verwachting vijf- tot zevenhonderdduizend euro. Dat staat in een rapportage over de samenwerking tussen RTV West en Rijnmond. De omroepen moeten nu de samenwerking op bestuurlijk niveau nader vormgeven.Op 18 februari 2004 stemden PS, onder strenge voorwaarden, in met een eenmalig reddingsplan voor de in financiële moeilijkheden geraakte omroepen. Zo moeten de omroepen regelmatig rapporteren over de actuele stand van zaken, en een plan maken voor meer onderlinge samenwerking. GS hebben kennis genomen van de rapportage en sturen die door naar PS.

Stimuleren en faciliteren van schone en zuinige voertuigen

Rijden op aardgas bij zogenaamde vlooteigenaren, een platform voor toepassing van nieuwe brandstoftechnologieën en het inzetten van de rijstijl "Het nieuwe rijden voor medewerkers", het is de provincie ernst om vervuiling door wegverkeer tegen te gaan. Zuid-Holland geeft het goede voorbeeld door het wagenpark gefaseerd op te schonen. Maar alleen door het eigen wagenpark op te schonen zullen de doelstellingen niet gehaald worden. Vandaar dat eigenaren van een wagenpark zoals busbedrijven en gemeenten, gevraagd en gestimuleerd worden om te schakelen op schonere brandstof.

Nieuwe storing bij Shell RaffinaderijIn de nacht van 14 op 15 januari was er een storing bij de Shell Raffinaderij Pernis. Hierbij was er gedurende een paar uur veel geluidsoverlast als gevolg van een door een brand gescheurde stoomleiding. Bij de Shell hebben zich het afgelopen half jaar meerdere incidenten voorgedaan. De vragensteller wil onder meer weten of er een onderzoek komt naar de aanleiding van de gebeurtenissen. GS geven in hun beantwoording aan dat er inderdaad een onderzoek komt naar de voorvallen op 5 en 15 januari. Shell Nederland is volgens de wet verplicht middels een onderzoek over de incidenten te rapporteren. De onderzoeken moeten naast inzicht in omstandigheden van de voorvallen ook inzicht geven in de basisoorzaken.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1993 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Samenwerkingsovereenkomst Knoop-Leiden-WestDoor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst Knoop-Leiden-West komt het project in een volgende fase. In de overeenkomst staat dat rond de Oude Rijn 2800 woningen, 1000 zelfstandige en 600 onzelfstandige studentenwoningen worden gebouwd. Daarnaast is in het gebied plaats voor hoogwaardige en reguliere bedrijvigheid (uitbreiding biomedische lifescience cluster in Leeuwenhoek en Rijnfront-Zuid en de realisatie van 15 ha netto bedrijventerrein in Klei-Oost-Zuid). Volop aandacht is er ook voor groen, recreatie en water door middel van de aanleg van openbaar groen met fiets- en wandelroutes en de realisatie van een nieuw landgoed, een jachthaven en aanlegplaatsen voor de pleziervaart. Tenslotte wordt ook de bereikbaarheid verbeterd. Uit het project wordt een financiële bijdrage gegeven aan de RijnlandRoute en de RijnGouweLijn. De ondertekening van de overeenkomst staat gepland voor april.

Beroepsonderwijs afstemmen op 'de vraag'Met het Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Zuid-Holland Zuid raakt het VMBO beter afgestemd op de veranderende vraag van leerlingen, ouders, vervolgonderwijs en arbeidsmarkt in de regio. Er zijn algemene afspraken gemaakt voor de gehele regio en specifieke afspraken voor de vier subregio's: Ablasserwaard/Vijfheerenlanden, Drechtsteden, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. Overheid, VMBO-scholen en het ROC gaan samen aan het werk om drie brede ambities te realiseren:1. Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt: voor de versterking van de economische potentie. Hiermee komt er een antwoord op de op korte termijn te verwachte tekorten aan goed opgeleid personeel.2.Scholenplanning: voor de algemene verhoging van het kennisniveau. Het doel is maximale scholing van de bevolking door goede voorwaarden te scheppen voor de kansrijke doorstroom in de beroepskolom VMBO-MBO-HBO.3.Een dekkende zorgstructuur: voor de bestrijding van voortijdig schoolverlaten. Niet alleen is voortijdig schoolverlaten maatschappelijk onaanvaardbaar, het is ook de bron van veel jeugdproblematiek met als resultaat: verlies van talent dan onmisbaar is voor de ontwikkeling van de kenniseconomie. Gedeputeerde Lennie Huizer zal op 9 maart het arrangement namens de provincie Zuid-Holland ondertekenen.

Het Groene Hart en Migratiesaldo nulIn het Nationaal Landschap het Groene Hart, dat op het grondgebied van drie provincies ligt, geldt als uitgangspunt het zogenaamde "migratiesaldo nul" beginsel. Dit betekent dat er in de regio's in principe alleen wordt gebouwd om aan de regionale woningbehoefte te voldoen. Dus als ergens meer wordt gebouwd moet dat elders worden gecompenseerd door minder te bouwen, zodat het saldo over het geheel genomen rond nul blijft. Migratiesaldo nul blijft in principe gehandhaafd maar in de praktijk wordt er soms vanaf geweken. Zo blijkt dat de behoefteramingen voor het gehele Groene Hart (inclusief delen van Noord-Holland en Utrecht) hoger liggen dan de eigen Zuid-Hollandse berekening. Er ontstaat daardoor een reservepot die kan worden gebruikt voor grote transformatieprojecten, zoals bijvoorbeeld woningbouw bij de stations langs de RijnGouweLijn-Oost. GS willen met Utrecht en Noord-Holland afspraken maken over mogelijke herverdeling van woningbouwaantallen per provincie. Gebiedsgerichte projecten van minder dan 10 woningen worden niet meer meegeteld bij de woningbouwproductie. Voor grotere projecten, die op grond van "migratiesaldo nul"niet gebouwd mogen worden wordt maatwerk toegepast en zullen GS per geval een besluit nemen.Voor gemeenten die wel liggen in het streekplangebied Zuid-Holland Oost maar geheel of gedeeltelijk buiten het groene Hart wordt bezien of het "migratiesaldo nul" kan worden aangepast gelet op de woningbehoefte in de Merwedezone.

Subsidies*Basisbibliotheek Zevensprong ontvangt voor het ondernemingsplan en het implementatieplan een subsidie van in totaal 161.252 euro in het kader van modernisering openbaar bibliotheekwerk.*Het Jeugdtheaterhuis te Gouda ontvangt een subsidie van 535.623 euro voor 4 projecten in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik.*De Vereniging Natuurmonumenten ontvangt een subsidie van 151.000 euro voor het project 'Nieuwkoopse Plassen' op grond van de Subsidieregeling groene ruimte.*Het Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland ontvangt een projectsubsidie van 52.309 euro. euro.

DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.*Het NV Sportfondsenbad te Noordwijk (Bollenbad) krijgt een last onder dwangsom opgelegd in verband het niet voldoen aan de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Er is nog geen risico analyse gemaakt ter voorkoming van de vorming van legionellabacteriën.*Marcelis Papiergroothandel en Archiefvernietiging te 's-Gravenhage krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer.*V.O.F.M.M. van de Beek te Bleskensgraaf (Gemeente Graafstroom) krijgt een gecorrigeerde last onder dwangsom opgelegd wegens het veranderen van een inrichting,waarbij meer dan 1.000 m3groenafval wordt opgeslagen. en.