Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: CDA - Hoe nu verder?
Uitzenddatum: Do. 9 maart 2006, 20.30u

Het grote verlies van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen roept veel vragen op. Waarom zijn de kiezers zo massaal afgehaakt? Hoe groot is de ontevredenheid onder de lokale CDA-ers over de landelijke partijkoers? En kan het verlies zonder gevolgen blijven voor Maxime Verhagen en Jan Peter Balkenende? Netwerk
polste lokale CDA-lijsttrekkers om antwoord te
krijgen op die vragen.

Van Aartsen
Door het opstappen van fractieleider Van Aartsen ging in de media de meeste aandacht naar het verlies van de VVD in de raadsverkiezingen. Toch was het verlies van het CDA in de Nederlandse gemeenteraden groter.

Balkenende
In een verklaring op de website van het CDA geeft premier Balkenende toe dat het verlies mede is veroorzaakt door het landelijke beleid. Volgens de premier is het nog te vroeg voor mensen om de goede resultaten van het regeringsbeleid te merken. Hij roept zijn partijgenoten op om hard te werken voor een beter resultaat tijdens de komende parlementsverkiezingen van mei 2007.

Enquête
Hoe kijken lokale CDA-lijsttrekkers naar de teleurstellende verkiezingsuitslag? Netwerk hield een enquête onder 65 lijsttrekkers van lokale afdelingen van het CDA. Aan de lijsttrekkers werd onder meer gevraagd of het verlies een landelijke of lokale oorzaak had, of het CDA duidelijker zijn sociale kant moet laten zien en of Verhagen of Balkenende het voorbeeld van Van Aartsen moet volgen.

In de uitzending
De uitslagen worden vanavond bekendgemaakt in de uitzending, met daarin ook uitgebreid aandacht voor het grote verlies van het CDA bij de afgelopen raadsverkiezingen. CDA-prominent Doekle Terpstra en partijvoorzitter Marja van Bijsterveld reageren op de nederlaag en de uitkomst van de enquête. Vanaf 20.30 uur vanavond staat de complete uitslag op deze site.