Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Brede start coalitievorming Sittard-Geleen

Met een brief aan de lijsttrekkers van alle op 7 maart in de raad gekozen partijen heeft Pieter Meekels (als lijsttrekker van de grootste partij), het voortouw genomen in het totstandkomingsproces van een nieuw college. Uit deze brief blijkt dat hij daadwerkelijke formatiegesprekken wil laten voorafgaan door een degelijke inhoudelijke analyse en verkenning van de noodzakelijke koers voor de komende vier jaar. Onderdeel van deze verkenning is een openbare gespreksbijeenkomst, waarvoor Meekels alle partijen heeft uitgenodigd. Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 13 maart, om 19.00 uur in Elsenburgzaal van het gemeentehuis aan de Markt in Geleen. Voor een nadere toelichting op deze bijeenkomst wordt kortheidshalve verwezen naar bijgevoegde brief.

Inlichtingen: Pieter Meekels, 06-21833058


---- --
AAN: P. Verjans, GOB
Th. Hanssen, CDA
H. de Boer, PvdA
J. Muijtjens, GroenLinks,
F. den Rooijen, Stadspartij SGB
J.W. Pieters, VVD
P. Veugen, Ouderenpartij
F. Wagemans, TransparanZ
T. Raven, Stadspartij Burgerbelangen

VAN: Pieter Meekels

BETREFT: Toelichting coalitievorming en uitnodiging op gesprek 13 maart

DATUM: 9 maart 2006

Beste collega's,

Nu de verkiezingen zijn geweest, is het zaak dat de nieuwe raad zorgt voor een nieuw college. Een stabiel team met een stevige basis in de raad, dat 4 jaar onze stad bestuurt op basis van een duidelijke inhoudelijke koers. Ik dank jullie voor het voortouw dat ik in het totstandkomingsproces van dit nieuwe college kan nemen. Dit proces kent een informatie- en een formatiefase.

De informatiefase is gericht op het verzamelen van gegevens, analyses en aandachtspunten voor de te formuleren inhoudelijke koers voor de komende jaren. Als vertrekpunt hiervoor neem ik allereerst de verkiezingsprogramma's van alle in de nieuwe raad vertegenwoordigde partijen in combinatie met het eindrapport van de commissie Tijd voor Keuzes, dat morgen verschijnt. Ik zal de externe leden van deze commissie vragen om uiterlijk 16 maart op basis van een analyse van de negen verkiezingsprogramma's inhoudelijke overeenkomsten en knelpunten met dit eindrapport te benoemen. Deze analyse zal ik u direct na ontvangst ter informatie doen toekomen.

Terwijl deze analyse door deze onafhankelijke deskundige(n) wordt verricht, vindt op maandag 13 maart om 19.00 uur in Elsenburgzaal in het gemeentehuis te Geleen een gesprek plaats met alle in de nieuwe raad vertegenwoordigde partijen. Tijdens deze openbare bijeenkomst verneem ik graag van hen de naar hun oordeel belangrijkste thema's/opgaves voor de komende periode, mede tegen de achtergrond van het eindrapport Tijd voor Keuzes. Verder stel ik het op prijs van iedere partij de interpretatie van de verkiezingsuitslag voor wat betreft collegevorming te vernemen. Ik stel het op prijs ieders bijdrage na afloop in grote lijnen op schrift aangereikt te krijgen. Jullie ontvangen dinsdag 14 maart een bundeling van deze schriftelijke bijdragen, samen met een beknopt verslag van het overig besprokene.

Als laatste onderdeel van de informatiefase heb ik de gemeentesecretaris gevraagd om vanuit de ambtelijke organisatie zorg te dragen voor overzichten van enerzijds de stand van zaken en anderzijds te verwachten ontwikkelingen op het gebied van de programma's en programmalijnen alsmede organisatie en bedrijfsvoering. Inmiddels heb ik vernomen dat deze informatie medio volgende week beschikbaar is. Ook hiervan zal ik u een afschrift toesturen.

Op basis van de aldus verkregen informatie maak ik in het weekend van 17-19 maart de balans op en informeer jullie hierover schriftelijk. In deze brief zal een aantal partijen uitgenodigd worden om deel te nemen aan de aansluitende formatiefase.

Hoewel ik er naar streef om het nieuwe college in de raadsvergadering van 30 maart te laten benoemen, wil ik deze datum nadrukkelijk ondergeschikt maken aan de totstandkoming van een goed inhoudelijk programma voor de periode 2006-2010.

Graag nodig ik iedere fractie uit om met maximaal twee vertegenwoordigers aan de bijeenkomst op maandagavond 13 maart deel te nemen. Aan- of afmeldingen kunt u doorgeven aan de griffier.

Vriendelijke groet,

Pieter Meekels

06-21833058


---- --